Ημερίδα: “Η αιολική ενέργεια στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της βιοποικιλότητας” (video, φωτογραφίες & παρουσιάσεις)
Η αιολική ενέργεια είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής η οποία συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για τα ζώα και τα πουλιά. Για αυτό η αιολική ενέργεια αποτελεί σπουδαίο μέσο για την προστασία της βιοποικιλότητας. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ στην Ημερίδα που οργάνωσε με θέμα «Η αιολική ενέργεια στο θεσμικό πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα», την 8 Μαρτίου 2023.
Στην Ελλάδα υπάρχει σαφής συσχέτιση τριών παραμέτρων: του αιολικού δυναμικού, του υψομέτρου και του δικτύου Natura. Όσο αυξάνει το υψόμετρο μιας θέσης, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να υπάρχει υψηλό αιολικό και η θέση να βρίσκεται εντός περιοχής Natura. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΕΤΑΕΝ κατά τη διάρκεια της Ημερίδας.
Αξιοποίηση κατά προτεραιότητα των θέσεων με καλό αιολικό δυναμικό, σημαίνει πιο πολλή, καθαρή ενέργεια με λιγότερες συνολικά ανεμογεννήτριες, με ακόμα χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή και με μικρότερη κατάληψη εδάφους. Για αυτό, η βασική θέση που διατύπωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ στην Ημερίδα είναι ότι μια πρόταση για νέο αιολικό πάρκο πρέπει να αξιολογείται κατά περίπτωση και εάν αποδεικνύεται με βάση συγκεκριμένα και επιστημονικά δεδομένα ότι θα υπάρχουν σημαντικές αρνητικές, μη αναστρέψιμες, επιπτώσεις – που δεν μπορεί να μετριασθούν ή να αντισταθμιστούν – σε κάποιο προστατευόμενο αντικείμενο υψηλής αξίας, τότε η συγκεκριμένη αίτηση θα πρέπει να απορρίπτεται. Η απόρριψη όμως δεν μπορεί να βασίζεται σε γενικές πιθανολογήσεις που δεν υποστηρίζονται από ειδικά στοιχεία για την συγκεκριμένη κάθε φορά πρόταση επένδυσης, ούτε μπορεί να γίνεται χωρίς καν εξέταση της πρότασης. Για αυτό δεν είναι ορθό να ορίζονται εκτεταμένες, a-priori, ζώνες αποκλεισμού μέσω γενικών μελετών, όπως είναι οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.
Οι επιπτώσεις πρέπει επίσης να σταθμίζονται σε σχέση με το υπέρτατο δημόσιο συμφέρον που -κατά την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία- υπηρετούν τα αιολικά πάρκα. Αυτό το συμφέρον περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- την ενίσχυση της εθνικής ανεξαρτησίας και της δημόσιας ασφάλειας μέσω της ενεργειακής ανεξαρτησίας,
- την παροχή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας,
- τη βελτίωση της υγείας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προς όφελος των ανθρώπων και της βιοποικιλότητας.
Προϋπόθεση είναι η ορθή χωροθέτηση, τα επαρκή μέτρα μετριασμού ή αντιστάθμιση και το αυστηρό, δίκαιο, διαφανές και αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Η Ημερίδα
Κατά την έναρξη της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν τρεις συζητήσεις για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Γενικού Διευθυντή της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτη Παπασταματίου με τον κ. Πέτρο Βαρελίδη, Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, τον κ. Σωκράτη Φάμελλο, Βουλευτή Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τον κ. Χάρη Δούκα, Αν. Καθηγητή ΕΜΠ – Τομεάρχη Ενέργειας ΠΑΣΟΚ.
Παρεμβάσεις έκαναν ο κ. Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος ΔΑΠΕΕΠ και ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, ΓΔ Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΕΣΗΑΠΕ.
Στην επόμενη συνεδρία της Ημερίδας συμμετείχαν ο κ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος, Γενικός Διευθυντής Clima21, πρ. Υφυπουργός, ο κ. Γιάννης Μητσόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΟΦΥΠΕΚΑ, η κ. Σύλβια Ζακκάκ από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο κ. Γιάννης Λαϊνάς, στέλεχος του Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ και ο κ. Βαγγέλης Παππάς, Βιολόγος, από την εταιρεία ΟIKOM ΕΠΕ.
Η τελευταία συνεδρία ασχολήθηκε με τη σχέση αιολικών πάρκων και βιοποικιλότητας και τη συντόνισε ο κ. Ανδρέας Βλαμάκης, Φυσικός – Περιβαλλοντολόγος. Συμμετείχαν ο κ. Paulo Eduardo Cardoso, Βιολόγος, Bioinsight & ECOA, ο κ. Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής EPLO ISD, πρ. Υφυπουργός, ο κ. Maxim Oilic, Εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής ένωσης αιολικής ενέργειας WindEurope και ο κ. Γιώργος Βαβίζος, Βιολόγος, Διευθυντής Εταιρείας Μελετών ECO Consultants A.E.
Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο Δελτίο Τύπου της ΕΛΕΤΑΕΝ.
Οι παρουσιάσεις των ομιλητών
Παναγιώτης Παπασταματίου – Γ.Δ. ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΔΩ
Σύλβια Ζακκάκ – ΟΦΥΠΕΚΑ, Μ.Δ. Εθν. Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς ΕΔΩ
Γιάννης Λαϊνάς – Senior Advisor, Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ ΕΔΩ
Βαγγέλης Παππάς – Βιολόγος, M.Sc. Διαχείρισης Περιβάλλοντος, ΟIKOM ΕΠΕ ΕΔΩ
Paulo Eduardo Cardoso – Βιολόγος, Bioinsight & ECOA ΕΔΩ
Σπύρος Κουβέλης – Διευθυντής EPLO ISD, πρ. Υφυπουργός ΕΔΩ
Maxim Oilic – WindEurope ΕΔΩ
Δείτε το συνοπτικό κείμενο με τίτλο «Μερικά στοιχεία για τη σχέση αιολικής ενέργειας και βιοποικιλότητας στην Ελλάδα» ΕΔΩ.
Video
Δείτε τα video με τις ομιλίες της ημερίδας :
Χαιρετισμός και εισαγωγική τοποθέτηση Παναγιώτη Παπασταματίου- ΓΔ ΕΛΕΤΑΕΝ:
Πέτρος Βαρελίδης – Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων:
Σωκράτης Φάμελλος – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
Χάρης Δούκας – Τομεάρχης Ενέργειας ΠΑΣΟΚ, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ:
Γιάννης Γιαρέντης – Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος ΔΑΠΕΕΠ:
Μιχάλης Βερροιόπουλος – Εκπρόσωπος πρ. ΕΣΗΑΠΕ, ΓΔ Ανάπτυξης ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή:
Δευτερολογία κ. Πέτρου Βαρελίδη – Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων:
Ηλίας Ευθυμιόπουλος – ΓΔ Clima21, πρ. Υφυπουργός:
Σύλβια Ζακκάκ – ΟΦΥΠΕΚΑ, Μ.Δ. Εθν. Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς:
Γιάννης Λαϊνάς – Senior Advisor, Τομέας Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ:
Βαγγέλης Παππάς – Βιολόγος, M.Sc. Διαχείρισης Περιβάλλοντος, ΟIKOM ΕΠΕ:
Ανδρέας Βλαμάκης – Φυσικός- Περιβαλλοντολόγος:
Paulo Eduardo Cardoso – Βιολόγος, Bioinsight & ECOA:
Σπύρος Κουβέλης – Διευθυντής EPLO ISD, πρ. Υφυπουργός:
Maxim Oilic – Εκπρόσωπος της WindEurope:
Γιώργος Βαβίζος – Βιολόγος, Διευθυντής Εταιρείας Μελετών ECO Consultants A.E:
Συζήτηση:
Λήξη- Συμπεράσματα:
Φωτογραφίες
Δείτε το φωτογραφικό υλικό της ημερίδας :