Ο Π.Παπασταματίου στο energymag για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα
Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022
Είναι θετικό ότι υπάρχει ένα πλαίσιο για θαλάσσια αιολικά πάρκα, το οποίο θα έπρεπε να έχει υπάρξει εδώ και καιρό σημειώνει ο ΓΔ της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο energymag. Παράλληλα όμως παρουσιάζει τις ενστάσεις και τις προτάσεις για βελτίωση που κατέθεσε η ΕΛΕΤΑΕΝ στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη δημόσια διαβούλευση του ΥΠΕΝ.
Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι το μοντέλο ανάπτυξης των θαλασσίων αιολικών που περιλήφθηκε στο σχέδιο νόμου «είναι πιο κρατικοκεντρικό το μοντέλο από ό,τι θα θέλαμε. Διεθνώς υπάρχουν διάφορα μοντέλα ανάπτυξης των θαλασσίων αιολικών πάρκων σε διάφορες χώρες. Το πιο ελεύθερο στην Αγγλία, το πιο κεντρικοποιημένο στη Δανία, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο και διάφορες ενδιάμεσες παραλλαγές. Η κυβέρνηση δεν έχει πάει στο πιο κεντρικό από όλα τα μοντέλα και αυτό είναι καλό. Αλλά και πάλι, έχει πάει σε ένα μοντέλο που απαιτεί από το Δημόσιο υψηλότερη αποτελεσματικότητα από ό,τι μας έχει συνηθίσει».
Θεωρεί ότι είναι πολύ ρεαλιστικό το 2030 να έχει ξεκινήσει η κατασκευή 2GW θαλάσσιων αιολικών – όσος είναι ο στόχος που έχει θέσει ο πρωθυπουργός – και ίσως να έχουν ολοκληρωθεί κάποια. Για να έχει όμως υλοποιηθεί πλήρως αυτός ο στόχος και τα 2GW να λειτουργούν, θα πρέπει η Πολιτεία να κάνει διάλογο συστηματικά με τους θεσμικούς φορείς του κλάδου και να ανταποκρίνεται γρήγορα στις προτάσεις τους.
Αυτό απαιτείται διότι το αιολικό δυναμικό είναι ο 100% βεβαιωμένος ενεργειακός πλούτος της πατρίδας μας. Δεν είναι ένας πιθανολογούμενος πλούτος που μπορεί να βρεθεί κάποια στιγμή στο μέλλον και ίσως να είναι αξιοποιήσιμος, όπως είναι οι υδρογονάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι η προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η αξιοποίηση του γνωστού πλούτου, του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει καθαρός εξαγωγός πράσινης ενέργειας. Και αυτό σημαίνει εκτός από οικονομική ανάπτυξη και γεωπολιτική ενδυνάμωση.
Διότι έτσι εξυπηρετούμε την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης μέσω της αξιοποίησης της ελληνικής θάλασσας του Αιγαίου. Αυτό λοιπόν το έργο είναι ένα έργο εθνικής σημασίας και δείχνει την προτεραιότητα που πρέπει να έχει η πολιτική. Πάντα υπήρχε η ενεργειακή διάσταση στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Αλλά αυτή έως τώρα είχε δύο μόνο πυλώνες: την πολιτική των αγωγών και την πολιτική της έρευνας και της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Όμως η προτεραιότητα πρέπει να είναι ο τρίτος πυλώνας, δηλαδή η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου, χερσαίου και θαλάσσιου.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο energymag.gr ΕΔΩ
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη σε pdf ΕΔΩ