Άρθρο του Ι. Τσιπουρίδη στο Εnergypress
Την άποψη ότι οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο δεν ευθύνονται για σημαντικό θάνατο πτηνών, αλλά στην πραγματικότητα ενισχύουν τους πληθυσμούς τους καθώς συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εξέφρασε σε άρθρο του ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Γιάννης Τσιπουρίδης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Νομίζω πως ο θάνατος σπάνιων ή μη σπάνιων πτηνών ή κάθε δυσμενής επίπτωση στην ορνιθοπανίδα, πρέπει να αντιμετωπίζεται με προοπτική, να εκτιμάται εντός του σωστού πλαισίου και να αξιολογείται με βάση μια σειρά από προτεραιότητες.
Ας δούμε κάποια διεθνή στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να βάλουμε τα πράγματα σε πλαίσιο και προοπτική.
Επομένως, όπως απεικονίζεται στο διάγραμμα, οι θάνατοι πτηνών που οφείλονται σε ανεμογεννήτριες αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου των θανάτων πτηνών, ενώ μεγαλύτερος κίνδυνος και αιτία θανάτου είναι οι συγκρούσεις σε παράθυρα.
Ας δούμε και μια σύγκριση των πηγών ενέργειας ως αιτίες θανάτου πτηνών.
Και από αυτό το διάγραμμα γίνεται φανερό, πως η αιολική ενέργεια είναι η λιγότερο υπαίτια από όλες τις πηγές ενέργειας για θανάτους πτηνών.
Φυσικά, για να έχουμε μια προοπτική, δεν είναι το ίδιο να πεθαίνει ένας σπουργίτης από πληθυσμό δισεκατομμυρίων και ένα σπάνιο άγριο πτηνό που βρίσκεται υπό εξαφάνιση.
Ο θάνατος ενός και μόνου σπάνιου πτηνού είναι μη αποδεκτός.
Όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα πτηνά έχει ονοματεπώνυμο και δεν λέγεται ανεμογεννήτρια.
Λέγεται κλιματική αλλαγή.
Η οργάνωση προστασίας των πτηνών National Audubon Society δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι τα πουλιά της Αμερικής σε ποσοστό άνω του 50% κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή, ένα αποτέλεσμα που καθιστά την αιολική ενέργεια -ως τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής μηδενικών ρύπων- όχι πολέμιο αλλά μάλλον σύμμαχο των πουλιών.
Με τα αιολικά πάρκα, οι ελάχιστοι στατιστικά αναπόφευκτοι θάνατοι πτηνών, ισοσκελίζονται από τη σωτηρία χιλιάδων λόγω της αποτροπής των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ο Μάικ Μπάραντ σε άρθρο του προχωράει στη διαπίστωση-πρόσκληση:
Θέλετε να σώσετε 70 εκατομμύρια πτηνά το χρόνο;
Εγκαταστήστε περισσότερα αιολικά πάρκα!
Οι εταιρείες που αναπτύσσουν αιολικά πάρκα από τη νομοθεσία είναι υποχρεωμένες να πραγματοποιήσουν ορνιθολογικές μελέτες, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα. Τα αιολικά πάρκα εφαρμόζουν την πιο αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία. Επίσης ο κλάδος εφαρμόζει, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο από τις μελέτες των επιστημόνων, τη χρήση Avian Radar Visual Warning Systems τα οποία ανιχνεύουν την κίνηση πτηνών και, αν χρειαστεί, δίνουν εντολή να ακινητοποιηθεί η ανεμογεννήτρια.
Μήπως όμως, στην Ελλάδα τουλάχιστον, υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα πτηνά;
Η Ένωση Πολιτών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «ΕΥΠΛΟΙΑ» καταγγέλλει ότι:
«….. Επανερχόμαστε λοιπόν σε ένα από τα πλέον αποκρουστικά ζητήματα που απασχολούν ευρέως ακόμη και σήμερα αρκετά νησιά του Αιγαίου. Οι αναρίθμητοι λαθροθήρες συνεχίζουν να συλλαμβάνουν παράνομα με τη χρήση δικτύων και δολωμάτων τα άγρια μεταναστευτικά πουλιά για να τα προωθήσουν προς πώληση και οι κυνηγοί που –παρά τη διαφώτιση που γίνεται από την ομοσπονδία τους για την αναγκαιότητα ύπαρξης της άγριας πανίδας-, συνεχίζουν να πυροβολούν ανεξέλεγκτα κατά παντός κινητού και ακίνητου στόχου.
Τον τελευταίο μήνα μάθαμε από αγρότες της Σύρου για το φόνο 2 σπάνιων αρπακτικών (αετός και γεράκι) πυροβολημένων από κυνηγούς. Κι αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε πόσες τέτοιες ιστορίες συμβαίνουν στα νησιά και δεν τις μαθαίνουμε ποτέ.….»
Επίσης στο EPIRUS GATE διαβάζουμε:
«…. Η κυνηγετική οικογένεια εκφράζει σύσσωμη τον αποτροπιασμό, την οργή και την αγανάκτηση της προς τους ασυνείδητους οπλοφόρους που πυροβόλησαν τρία σπάνια μεταναστευτικά πτηνά. Τόσο τα περιστατικά που προκάλεσαν το θάνατο ενός γύπα στο όρος Τόμαρος και ενός Καυγαετού στο Καλπάκι, όσο αυτό με τον τραυματισμό ενός φιδαετού στο Αμπελοχώρι του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, καταδικάζονται από την Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, με κατηγορηματικό τρόπο και χωρίς τον παραμικρό αστερίσκο. Είναι προφανές, ότι δεν πρόκειται για συνειδητοποιημένους κυνηγούς, αλλά για ασυνείδητους οπλοφόρους,……»
Από το πνεύμα των δύο ειδήσεων προκύπτει σαφώς ότι αναφέρονται σε παγιωμένες καταστάσεις που ετησίως αριθμούν μερικές δεκάδες νεκρά σπάνια μεταναστευτικά πτηνά.
Επομένως ας μην χτυπάμε την αιολική ενέργεια με κάθε αφορμή, αλλά ας την κρίνουμε αντικειμενικά και μέσα στο σωστό πλαίσιο, γιατί είναι μαζί με τις λοιπές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η μοναδική ασπίδα για ανθρώπους, πανίδα και χλωρίδα ενάντια στη κλιματική αλλαγή.
Αλλά για κάποιους αυτό δεν είναι εύκολο, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα όπου επί 7.500 θανάτων πτηνών εξ αιτίας φυσικού αερίου, δεν υπήρξε ούτε μία αναφορά σε συγκεκριμένα ΜΜΕ που διακρίνονται για την «αγάπη» τους για την αιολική ενέργεια.
Αντίθετα για ένα και μόνο θάνατο πτηνού σε ατύχημα με ανεμογεννήτρια έγιναν 8 ρεπορταζ !!
Μέτρον άριστον.
http://www.downeastwindfarm.com/wildlife_and_wind_energy
http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2198024
http://www.audubon.org/
http://reneweconomy.com.au/2012/want-to-save-70-million-birds-a-year-build-more-wind-farms-18274
http://www.detect-inc.com/wind.html
http://mediamatters.org/blog/2013/09/24/selective-conservationists-right-wing-only-worr/196054