Άρθρο Π. Παπασταματίου: “H σταθερή τιμή των αιολικών μειώνει την ενεργειακή αβεβαιότητα”
Ιανουάριος 2025
Άρθρο του Γενικού Διευθυντή της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Παναγιώτη Παπασταματίου, με τίτλο «Η σταθερή τιμή των αιολικών μειώνει την ενεργειακή αβεβαιότητα» φιλοξενήθηκε από την ειδική έκδοση “ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ” του περιοδικού Manufacturing.
Το άρθρο που παραδόθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2024, αναφέρεται στον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα αιολικά πάρκα στη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Η μόνιμη λύση για την μείωση του ενεργειακού κόστους δεν είναι οι έκτακτες επιδοτήσεις, αλλά η αύξηση των φθηνών τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής.
Το περιεχόμενο του άρθρου έχει ως εξής:
Την τελευταία περίοδο, παρατηρείται και πάλι αύξηση των τιμών στη χονδρική αγορά ρεύματος, η οποία δημιουργεί ανησυχία για επιβάρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ανησυχία αυτή οδήγησε το Υπουργείο Ενέργειας να ανακοινώσει νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την επιδοματική πολιτική σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι περίοδοι αυτές έχουν αυξηθεί και έχουν γίνει πλέον αρκετά συχνές.
Η Βαλκανική χερσόνησος στην οποία ανήκει η Ελλάδα, ως το νοτιότερο γεωγραφικό άκρο της Ευρώπης, υστερεί σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις, σε σχέση με τα δίκτυα που υπάρχουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους κανόνες λειτουργίας των διασυνδέσεων και άλλους παράγοντες, την καθιστά πιο ευάλωτη σε αυξήσεις των τιμών στις αγορές ενέργειας.
Η αιολική ενέργεια στη μάχη κατά της ενεργειακής κρίσης
Μόνιμη απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι οι εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ειδικότερα, η αιολική ενέργεια προστατεύει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. To ισχυρό της πλεονέκτημα είναι ότι παράγει με χαμηλό και σταθερό κόστος για τον καταναλωτή, και αυτό διότι η αμοιβή που εισπράττουν τα αιολικά πάρκα είναι «κλειδωμένη» με μακροχρόνιες συμβάσεις και δεν επηρεάζεται από τις αυξήσεις της χονδρεμπορικής τιμής στο χρηματιστήριο. Η διαφορά της χαμηλής και σταθερής τιμής που εισπράττουν τα αιολικά από την υψηλή χονδρεμπορική τιμή που παρατηρείται στο χρηματιστήριο ενέργειας, αποτελεί οικονομικό πλεόνασμα που τελικά επιστρέφει στους καταναλωτές. Για παράδειγμα, χάρη σε αυτό το όφελος, δημιουργήθηκαν πόροι ύψους 4 δις €, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης[1]. Δηλαδή, αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα της χώρας μας, το ρεύμα θα ήταν ακόμα ακριβότερο.
Για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις, ένα ισχυρό μέτρο προστασίας τους από την αύξηση των τιμών, είναι η σύναψη διμερών συμβολαίων με έναν αιολικό παραγωγό, προκειμένου να απολαμβάνουν μόνιμα το χαμηλό και σταθερό κόστος της παραγόμενης ενέργειας για την επιχείρησή τους. Αυτή η πρακτική υιοθετείται πλέον ολοένα και περισσότερο στη χώρα μας.
Η μόνιμη λύση για την μείωση των τιμών της ενέργειας δεν μπορεί να είναι οι έκτακτες επιδοτήσεις, αλλά η αύξηση των φθηνών τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής, όπως η αιολική ενέργεια, εκμεταλλευόμενοι το πλούσιο αιολικό μας δυναμικό, και η βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς, ώστε το μεγάλο οικονομικό όφελος που ήδη προσφέρει η αιολική ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να φθάνει άμεσα, αυτόματα και με διαφάνεια στους καταναλωτές, χωρίς ανάγκη για συνεχείς κρατικές παρεμβάσεις.
Δείτε ολόκληρο το άρθρο σε pdf ΕΔΩ
Δείτε ολόκληρη την έκδοση “ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ” ΕΔΩ
[1] https://eletaen.gr/meleti-ta-aiolika-parka-einai-o-megalyteros-chrimatodotis-ton-epidotiseon-stous-katanalotes/