Δήλωση του Π. Παπασταματίου στο ένθετο “Agricola” της “Καθημερινής” σχετικά με την αιολική ενέργεια και τον αγροτικό κόσμο
Κυριακή, 27 Μαρτίου 2022
Στο ένθετο “Agricola” της Καθημερινής, και στο πλαίσιο του άρθρου του κ. Γιώργου Αλεξάκη με τίτλο “Τριπλάσιο το Ενεργειακό κόστος στις καλλιέργειες”, φιλοξενήθηκε δήλωση του κ. Παναγιώτη Παπασταματίου, ΓΔ της ΕΛΕΤΑΕΝ, σχετικά με την αιολική ενέργεια και τους τρόπους με τους οποίους τα αιολικά πάρκα ωφελούν τον αγροτικό κόσμο. Η δήλωση έχει ως εξής:
Σύμφωνα με τη Στατιστική που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΛΕΤΑΕΝ, στο τέλος του 2021 λειτουργούσαν στην Ελλάδα 4.451 MW αιολικών πάρκων. Όλα αυτά τα έργα είναι εγκατεστημένα στην περιφέρεια, σχετικά μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Γι’ αυτό εμπλέκονται –έστω και έμμεσα– με τον αγροτικό κόσμο. Ειδικά τα αιολικά πάρκα που εγκαθίστανται σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές με κτηνοτροφική δραστηριότητα διευκολύνουν την κτηνοτροφία λόγω της βελτίωσης ή της επέκτασης της δασικής οδοποιίας εκεί.
Πέραν όμως αυτού, τα αιολικά πάρκα ωφελούν τον αγροτικό κόσμο με δύο τρόπους:
Πρώτον: Παράγουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Τα νέα αιολικά πάρκα παράγουν σήμερα 3-4 φορές πιο φθηνό ηλεκτρισμό από το φυσικό αέριο και 2-3 φορές πιο φθηνό από τον λιγνίτη. Αυτό μειώνει το συνολικό κόστος του ρεύματος για όλους τους καταναλωτές, και έτσι αποτελεί μια ανακούφιση στο εισόδημα και των αγροτών και στο ενεργειακό κόστος τους, που έχει εκτοξευτεί εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των ορυκτών καυσίμων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το όφελος που πρόσφεραν τα αιολικά πάρκα στους καταναλωτές τον Οκτώβριο του 2021 (πλέον πρόσφατος μήνας για τον οποίο δημοσιεύτηκαν επίσημα στοιχεία) ήταν τουλάχιστον 114 εκατ. ευρώ για τον έναν αυτόν μήνα. Με προβολή των στοιχείων αυτών για το πρώτο τετράμηνο του 2022, τότε εφόσον η ενεργειακή κρίση διατηρηθεί στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2021, το οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων ανέρχεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ για το επτάμηνο από τον Οκτώβριο του 2021 και μετά.
Δεύτερον: Στηρίζουν την περιφερειακή ανάπτυξη. Πρόκειται για επενδύσεις που γίνονται στην επαρχία και δημιουργούν εκεί νέες δουλειές και προστιθέμενη αξία από την κατασκευή και τη λειτουργία τους. Παράλληλα αποδίδουν το 3% του τζίρου τους στους τοπικούς καταναλωτές και στους τοπικούς δήμους. Συμβάλλουν δηλαδή στη διάχυση της ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτόν τον σημαντικό ρόλο επιτελούν όλα τα είδη αποκεντρωμένων επενδύσεων που είναι από τη φύση τους δεμένες με έναν τόπο όπως τα αιολικά πάρκα, ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή. Η διάχυση του πλούτου και η κίνηση της γενικής οικονομίας στην επαρχία είναι πολύ σημαντικές, ώστε οι άνθρωποι να παραμείνουν στους τόπους τους. Πλούτος και οικονομική κίνηση στην επαρχία σημαίνουν προϋποθέσεις ανάπτυξης κοινωνικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και άλλων υποδομών και βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Ένα τέτοιο, κοινωνικά ανεπτυγμένο, περιβάλλον μπορεί να συγκρατήσει τον νέο αγρότη και γενικά τον νέο της επαρχίας στον τόπο του. Πρόκειται για εθνικό στοίχημα: μια Ελλάδα τεσσάρων πέντε μεγάλων πόλεων με μια έρημη ύπαιθρο δεν μπορεί να είναι το όραμά μας για το μέλλον.
Δείτε το άρθρο του κ. Αλεξάκη σε pdf ΕΔΩ