Άρθρο του Π. Παπασταματίου στην εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ” : “Αιολική Ενέργεια: Φθηνή και Εγχώρια” Eletaen Team 27 Μαρτίου, 2022

Άρθρο του Π. Παπασταματίου στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ : Αιολική Ενέργεια: Φθηνή και Εγχώρια

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2022

Άρθρο του Παναγιώτη Παπασταματίου, ΓΔ της ΕΛΕΤΑΕΝ, φιλοξένησε η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ την Κυριακή 27/3/2022.

Στο άρθρο σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Όπως απέδειξε ο πόλεμος, η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι εθνικό θέμα. Τα ορυκτά καύσιμα γίνονται εύκολα όπλο στα χέρια του επιτιθέμενου. Από την άλλη πλευρά οι ανανεώσιμες παράγουν εγχώρια ενέργεια».

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο 100% βεβαιωμένος εθνικός ενεργειακός πλούτος της Ελλάδας. Οι τεχνολογίες αξιοποίησής τους (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά) είναι ώριμες, γνωστές και ασφαλείς (…) Και πάνω από όλα οι ανανεώσιμες παράγουν πολύ φθηνό ηλεκτρισμό με σταθερό και γνωστό κόστος που δεν εξαρτάται από τις διεθνείς ισορροπίες.

(…)

Από την άλλη πλευρά οι υδρογονάνθρακες είναι πιθανολογούμενοι. Εάν βρεθούν και εάν το κόστος εκμετάλλευσής τους είναι λογικό, τότε ίσως αξιοποιηθούν σε πολλά χρόνια. Ο πόλεμος όμως συμβαίνει τώρα. Τώρα είναι η ανάγκη για φθηνή εγχώρια ενέργεια.»

Το άρθρο κλείνει με δύο παρατηρήσεις:

«Πρώτον. Λίγοι μεγάλοι συμβατικοί ή πυρηνικοί σταθμοί που παράγουν το ρεύμα που χρειαζόμαστε, είναι ευάλωτοι στόχοι. Πολλά διασπαρμένα σε όλη τη χώρα αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκοί σταθμοί είναι πολύ πιο απαιτητικοί και δύσκολοι στόχοι για τον αντίπαλο.

Δεύτερον. Το αιολικό δυναμικό του Αιγαίου. Έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε κέντρο πλούτου, ειρήνης και ασφάλειας. Η ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στο Αιγαίο σημαίνει γεωπολιτική ενδυνάμωση της πατρίδας.  Παράλληλα, τα θαλάσσια αιολικά έχουν πολύ μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία (της τάξης του70%) και συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας που εμπλέκει παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας μας: ναυπηγία, λιμάνια, καλώδια, τσιμεντοβιομηχανία, μεταφορές, υπηρεσίες».

Δείτε το δημοσίευμα στης ΕΣΤΙΑΣ σε pdf ΕΔΩ