Δελτίο Τύπου για τις αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ Eletaen Team 16 Μαρτίου, 2015

Δελτίο Τύπου για τις αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ

16 Μαρτίου 2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η απαξίωση των Α.Π.Ε. έγκλημα εις βάρος των παιδιών μας.

«Η Αιολική ενέργεια μπορεί να τροφοδοτήσει την ελληνική βιομηχανία με καθαρή και φθηνή ενέργεια επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας, του περιβάλλοντος και του κλίματος.»

Άλλη μια φορά επανέρχεται η συζήτηση περί του δήθεν κρυφού κόστους της πράσινης ενέργειας που αναγκάζονται να πληρώσουν οι καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) και για άλλη μια φορά δυσφημούνται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Όμως, το τέλος αυτό στην πραγματικότητα δεν συνιστά αποκλειστικό πόρο ενίσχυσης των Α.Π.Ε., αλλά –λόγω του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού του- στην πραγματικότητα καλύπτει πολλά άλλα κόστη του συστήματος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Χωρίς να υπεισερχόμαστε σε τεχνικές και λογιστικές λεπτομέρειες τις οποίες έχουμε αναλύσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν (συν.), φέρουμε ως απόδειξη της ανωτέρω αλήθειας, δύο απλά στοιχεία:

  1. Το κόστος που επιβαρύνεται ο καταναλωτής για την παραγωγή μιας πράσινης μεγαβατώρας από αιολικά πάρκα είναι κατά 17% χαμηλότερο από το κόστος που θα επιβαρυνόταν εάν αυτή η μεγαβατώρα παραγόταν από φυσικό αέριο. Πώς είναι δυνατό λοιπό τα αιολικά πάρκα να επιβαρύνουν το κόστος του ρεύματος;
  2. Η ίδια η απόφαση της ΡΑΕ 722/2014 αναγνωρίζει ότι ο λόγος αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ είναι το γεγονός ότι μέρος των πόρων που συλλέγονται –δήθεν υπέρ της πράσινης ενέργειας- αποφασίσθηκε να κατευθυνθούν υπέρ της μείωσης του κόστους του ρεύματος για τη βαριά βιομηχανία. Η κατά τα λοιπά ορθή αυτή απόφαση ενίσχυσης της εγχώριας βιομηχανίας, χρηματοδοτείται προφανώς από όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το γεγονός ότι η ενίσχυση της βιομηχανίας γίνεται μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ –και όχι με κάποιον άλλο πιο διαφανή τρόπο- αποδεικνύει την αδιαφάνεια που διέπει τον τρόπο τιμολόγησης στον ηλεκτρισμό. Αποδεικνύει επίσης το πόσο λανθασμένη πληροφόρηση λαμβάνει ο καταναλωτής μέσω των λογαριασμών του για το πού ξοδεύονται τα λεφτά που πληρώνει και πως επικοινωνιακά απαξιώνονται για ακόμη μια φορά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας .

Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας της πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία εκ των ων ουκ άνευ προτεραιότητα.

Και αυτό αναμφίβολα σημαίνει υποστήριξη της εγχώριας βιομηχανίας με κάθε νόμιμο τρόπο.

Σημαίνει όμως και υποστήριξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, η σημαντικότερη και άμεσα προσφορότερη των οποίων είναι η ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας και των λοιπών ΑΠΕ, των εθνικών, ανεξάντλητων πηγών ενέργειας.

Καλούμε τη νέα κυβέρνηση να αγκαλιάσει και να υποστηρίξει τις ΑΠΕ και ειδικότερα την αιολική ενέργεια που είναι μια φθηνή πράσινη μορφή ενέργειας, η ανάπτυξη της οποίας μειώνει το κόστος του ρεύματος, προσφέρει περιφερειακή ανάπτυξη και απασχόληση, συμβάλει στην μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και προστατεύει το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας.

«Η Αιολική ενέργεια μπορεί να τροφοδοτήσει την ελληνική βιομηχανία με καθαρή και φθηνή ενέργεια επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας, του περιβάλλοντος και του κλίματος.»

Συνημμένα

  1. Συνοπτικό Τεχνικό Σημείωμα
  2. Πίνακας – Υπολογισμοί

 

Πληροφορίες για το παρόν Δελτίο Τύπου

Γιάννης Τσιπουρίδης,

Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΕΤΑΕΝ

Τηλ. 6972338150

Email [email protected] & [email protected]

Δείτε το Δελτίο Τύπου σε pdf

Συνημμένο 1 στο Δελτίο Τύπου, Τεχνικό Σημείωμα

Συνημμένο 2 στο Δελτίο Τύπου, Πίνακας – Υπολογισμοί