Ρεπορτάζ στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο με αναφορές στην ΕΛΕΤΑΕΝ Eletaen Team 5 Νοεμβρίου, 2022

Ρεπορτάζ στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο με αναφορές στην ΕΛΕΤΑΕΝ

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022

Δηλώσεις του ΓΔ της ΕΛΕΤΑΕΝ φιλοξένησε το ρεπορτάζ της εφημερίδας για την μικρή «πράσινη» επανάσταση που συντελέστηκε όταν για πέντε ώρες η πανελλαδική ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος καλύφθηκε αποκλειστικά από Α.Π.Ε.

Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτης Παπασταματίου επισημαίνει πως αυτό που έγινε στις 7 Οκτωβρίου είναι μια εικόνα που θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Μάλιστα, συμπληρώνει ότι και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, μόνο η αιολική ενέργεια παρήγαγε πάνω από το 58% της ζήτησης ηλεκτρισμού στο Εθνικό Σύστημα Διανομής Ενέργειας, ενώ τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, η ωριαία αιολική διείσδυση έφτασε το 77%.

Ο Παναγιώτης Παπασταματίου αναφέρεται επίσης στο γεγονός της απορρόφησης των υψηλών ποσοστών αιολικής ενέργειας που κατεγράφησαν (77% σε ωριαία βάση και 58% σε ημερήσια βάση) από το Εθνικό Σύστημα Διανομής Ενέργειας με απόλυτη ασφάλεια, σημειώνοντας ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία διότι ισχυρισμός ότι «δήθεν τα ηλεκτρικά συστήματα δεν μπορούν να αντέξουν σε τέτοια ποσοστά διείσδυσης, έχει ανατραπεί στην πράξη». Όπως λέει, «το Σύστημά μας μπορεί και για να φτάσουμε σε αυτό το “μπορεί”, απαιτήθηκε ορθός σχεδιασμός και πολλή δουλειά, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να επιλυθούν προβλήματα».

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, τρία βασικά οφέλη για την οικονομία και τον καταναλωτή στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, προκύπτουν από την αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα συμβολή στην ενεργειακή αυτάρκεια και τη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες, το μειωμένο κόστος σε σχέση ιδίως με το φυσικό αέριο που εκτοξεύθηκε εξαιτίας του πολέμου και συμμετοχή στην αγορά που μειώνει τη χονδρική τιμή της ενέργειας, καθώς οι ΑΠΕ «εξοβελίζουν» ακριβότερες μονάδες που θα έπρεπε να λειτουργήσουν για να καλύψουν τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτη Παπασταματίου, τα ισχύος 4,5 GW αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην Ελλάδα εξοικονομούν πάνω από 7 εκατ. τόνους CO2 κάθε έτος, όσο δηλαδή εκπέμπουν 3,7 εκατ. επιβατικά αυτοκίνητα το 73% των αυτοκινήτων της χώρας ή όσο δεσμεύουν 11,3 εκατ. δεντροφυτεμένα στρέμματα το 34% των δασών μας. Έτσι, όπως τονίζει, εξοικονομούνται υπέρ της εθνικής οικονομίας ετησίως 550 εκατ. ευρώ (με τιμή 78 ευρώ ανά τόνο CO2).

Δείτε το ρεπορτάζ των Νέων ΕΔΩ