Παρέμβαση της ΕΛΕΤΑΕΝ στην ημερίδα Life για τα αιολικά και τη βιοποικιλότητα Eletaen Team 13 Δεκεμβρίου, 2018

Παρέμβαση της ΕΛΕΤΑΕΝ στην ημερίδα Life για τα αιολικά και τη βιοποικιλότητα

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018

Ημερίδα με θέμα την επίδειξη καλών πρακτικών με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα, οργάνωσαν το ΚΑΠΕ και η μελετητική εταιρεία NCC στο πλαίσιο του έργου LIFE12BIO/GR/000554 

Στην ημερίδα, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

  1. Η ΕΛΕΤΑΕΝ στήριξε και στηρίζει το συγκεκριμένο έργο Life και θεωρεί εξαιρετικά θετικό ότι φέρνει κοντά τον κλάδο των ανθρώπων που ασχολούνται με τη βιοποικιλότητα και τον αιολικό κλάδο.  Η αιολική ενέργεια είναι ο καλύτερος σύμμαχος της βιοποικιλότητας αφού αποτελεί βασικό όπλο για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
  2. Στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί πάνω από 2000 ανεμογεννήτριες. Σχεδόν το 1/4 αυτών λειτουργούν σε περιοχές N2000. Επομένως, δεν πρέπει να μιλάμε πλέον με εικασίες αλλά με βάση την πραγνατική εμπειρία.
  3. Η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο στη θέσπιση ενός συνεκτικού και επαρκούς πλαισίου περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο κλάδος και η διοίκηση έχουν αποκτήσει τεράστια γνώση και εμπειρία. Οι μελέτες που εκπονούνται και οι έλεγχοι που γίνονται είναι άριστης ποιότητας. Πάντα υπάρχουν περιθώριο βελτίωσης. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου πλέον φθάνουμε σε ένα όριο υπερβολής προσπαθώντας να διερευνήσουμε υποτιθέμενα προβλήματα ή πιθανολογούμενες επιπτώσεις που έχει γενικώς αποδειχθεί ότι δεν υφίστανται.
  4. Το ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας περιβάλλοντος περιλαμβάνει το ΕΧΠ-ΑΠΕ, το νόμο βιοποικιλότητας, ΚΥΑ ΖΕΠ, το Ν.4014/2011, πολλές ΚΥΑ κλπ.
  5. Τα στελέχη και οι εργαζόμενοι στον αιολικό κλάδο, έχουμε παρουσία σε πολλά βουνά της Ελλάδας. Είναι μια καλή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτοί την παρουσία για να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη υπέρ του περιβάλλοντος: παραδειγματικά με την κατάλληλη συνεργασία, ενημέρωση και εκπαίδευση από τους αρμόδιους φορείς, μπορούμε να βοηθήσουμε να μειωθούν οι επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα από δηλητηριασμένα δολώματα ή λαθροθηρία που είναι πολύ μεγαλύτερες από τα αιολικά πάρκα.

Τα ανωτέρω θέματα ανέλυσε πιο διεξοδικά ο Παναγιώτης Παπασταματίου με ειδική ομιλία του κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Δείτε την παρουσίαση του Π. Παπασταματίου