Ο Π. Παπασταματίου στην κάμερα του energypress για το ενεργειακό μείγμα της χώρας grammateia.eletaen 28 Απριλίου, 2026

Ο Π. Παπασταματίου στην κάμερα του energypress για το ενεργειακό μείγμα της χώρας

 

Τρίτη, 28 Απριλίου 2026

Μιλώντας στην κάμερα του energypress, στο περιθώριο της έκθεσης Renewable Energy Tech την Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2026 στην Θεσσαλονική, ο Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος στη χώρα.

«Η Ευρώπη πρέπει να παράγει ενέργεια εκεί όπου υπάρχει αυξημένος, πλούσιος ενεργειακός πόρος», τόνισε, σημειώνοντας πως η έκθεση Ντράγκι φέρνει ως παράδειγμα την Ελλάδα, ως τη μοναδική χώρα της ευρύτερης περιοχής που έχει αυξημένο αιολικό δυναμικό.

«Αυτό καθιστά την αιολική ενέργεια ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Εδώ τίθεται από εμάς το θέμα του ισορροπημένου μείγματος τεχνολογιών».

Όπως σημείωσε, ένα ισορροπημένο μείγμα «βοηθάει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, διότι οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής επιτυγχάνουν και θα συνεχίσουν να επιτυγχάνουν τους στόχους τους κυρίως με φωτοβολταϊκά, ακριβώς γιατί δεν έχουν αιολικό δυναμικό. Η Ελλάδα έχει και αν το αξιοποιήσει θα μπορεί να εξάγει ενέργεια υψηλής αξίας, τις ώρες που οι άλλες χώρες τη χρειάζονται».

Ως δεύτερο στοιχείο, ανέδειξε τη βελτιστοποίηση του κόστους για τον καταναλωτή. «Αυτό έχει αποτυπωθεί και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία. Η αιολική ενέργεια είναι η πιο φθηνή επιλογή σε σχέση με κάθε άλλη τεχνολογία ή συνδυασμό τεχνολογιών».

Αυτά τα δύο στοιχεία, σύμφωνα με τον ίδιο, συνηγορούν στην ανάγκη για αποκατάσταση της ισορροπίας του μείγματος τεχνολογιών ΑΠΕ στο εγχώριο σύστημα, με πολύ μεγαλύτερη αναλογία αιολικών.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Παπασταματίου υποστήριξε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν οι διαγωνισμοί της ΡΑΑΕΥ με σχήμα κρατικών ενισχύσεων, που να αποτυπώνουν αυτή την ανάγκη: «Πρέπει να δίνουν αρκετά μεγαβάτ σε αιολικά. Πρέπει να έχουν χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας, ο οποίος να τηρηθεί από το υπουργείο, για να μπορούν να προετοιμαστούν οι επενδυτές».

Μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ του energypress