Δελτίο Τύπου: Πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τα μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ Eletaen Team 22 Μαρτίου, 2019

Δελτίο Τύπου: Πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τα μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ

 

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκπαιδευτικό Σεμινάριο

για τα μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ:

Η συμμετοχή των νέων αιολικών πάρκων στην ηλεκτρική αγορά

 

Για δύο ημέρες, για συνολικά 15 ώρες, 70 περίπου στελέχη της αιολικής αγοράς παρακολούθησαν ένα εντατικό και απαιτητικό πρόγραμμα για την απόκτηση κρίσιμης γνώσης στο νέο ανταγωνιστικό καθημερινό περιβάλλον που φέρνει η απευθείας συμμετοχή των αιολικών πάρκων στην ηλεκτρική αγορά.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 18 και την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε  στις εγκαταστάσεις της OTE Academy στο Μαρούσι, το σεμινάριο που οργάνωσε για τα μέλη της η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ με θέμα τη συμμετοχή των νέων αιολικών πάρκων στην υπό διαμόρφωση ηλεκτρική αγορά. Το σεμινάριο κάλυψε τα ζητήματα που αφορούν τους νέους κώδικες της αγοράς καθώς και τις υποχρεώσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τα αιολικά πάρκα από τη διαμόρφωση των επιμέρους αγορών (προθεσμιακή, επόμενης ημέρας, ενδοημερήσια, εξισορρόπησης).

Την προετοιμασία του εκπαιδευτικού υλικού και την παράδοση των διαλέξεων είχε αναλάβει η γνωστή συμβουλευτική εταιρεία Poyry, εκ μέρους της οποίας τις εισηγήσεις έκαναν οι Κώστας Θεοδωρόπουλος και Simon Bradbury.

Εισηγήσεις επίσης πραγματοποίησαν την 1η ημέρα ο κ. Γιάννης Βουγιουκλάκης από την GiZ και η κ. Βίκυ Μπλάνα από τον ΑΔΜΗΕ και την 2η ημέρα ο κ.κ. Διονύσης Παπαχρήστου και Ηλίας Δούλος από τη ΡΑΕ.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος δήλωσε:

«Η απευθείας συμμετοχή των αιολικών πάρκων στην αγορά δημιουργεί νέες προκλήσεις. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο περιβάλλον, με ρίσκα και ευκαιρίες. Η αιολική ενέργεια είναι μια ώριμη και φθηνή τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής που θα ανταπεξέλθει στις προκλήσεις αυτές στην Ελλάδα, όπως συνέβη και σε άλλες αγορές του εξωτερικού.

Ο επιστημονικός και επαγγελματικός κόσμος και οι αιολικές επιχειρήσεις έχουμε ευθύνη να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Για να μπορέσουμε να προσφέρουμε αποτελεσματικά, φθηνό ηλεκτρισμό προς όφελος της οικονομίας και των καταναλωτών. Αλλά και για να ελέγξουμε και να πιέσουμε την Πολιτεία ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο ορθολογικά στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της διεθνούς εμπειρίας και την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου, και τις δύο ημέρες, συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση οι εκπρόσωποι της ΡΑΕ και της GiZ κ.κ. Παπαχρήστου, Δούλος και Βουγιουκλάκης, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν οι θεσμικοί αυτοί φορείς στην ορθή και έγκαιρη ενημέρωση και εκπαίδευση του κλάδου.

Χορηγοί του Σεμιναρίου ήταν η Siemens Gamesa Renewable Energy (Ασημένιος Χορηγός), η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, η εταιρεία Elica και η Enercon. Υποστηρικτές ήταν η Comspeq IT Solutions και η ΕΝΤΕΚΑ.

Περισσότερες πληροφορίες και υλικό: https://eletaen.gr/training-workshop-on-the-res-participation-in-the-new-electricity-market-in-greece/

Δείτε το Δελτίο Τύπου σε pdf

ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ