Άρθρο του Π.Παπασταματίου στην ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Ο δρόμος για ένα καθαρό και φθηνό ηλεκτρικό σύστημα” Eletaen Team 13 Απριλίου, 2023

Άρθρο του Π.Παπασταματίου στην ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Ο δρόμος για ένα καθαρό και φθηνό ηλεκτρικό σύστημα”

Άρθρο του Π.Παπασταματίου στην ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Άρθρο του Παναγιώτη Παπασταματίου με τίτλο “Ο δρόμος για ένα καθαρό και φθηνό ηλεκτρικό σύστημα” φιλοξένησε η Ναυτεμπορική στην Ειδική έκδοση που εξέδωσε για την ενέργεια την Μ. Τρίτη 12 Απριλίου 2023.

Η μαγεία των Α.Π.Ε. είναι η συμπληρωματικότητά τους. Το σενάριο για την ενέργεια και το κλίμα που παρουσίασε το ΥΠΕΝ απαιτεί σημαντικές βελτιώσεις. To σενάριο περιλαμβάνει μόλις 7,1 GW χερσαίων αιολικών πάρκων το 2030, όταν με βάση τα αιολικά έργα που σήμερα κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα να ξεκινήσουν κατασκευή, θα έχουμε 6 GW το 2026. Περαιτέρω, υφίσταται ο κίνδυνος για ανισόρροπή ανάπτυξη φωτοβολταϊκών γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες μονάδων αποθήκευσης προκειμένου να αποφευχθούν οι αυξημένες περικοπές ενέργειας τα μεσημέρια. Αν δεν υπάρξει άμεσα πιο γρήγορη από την αναμενόμενη, πτώση του κόστους, θα απαιτηθούν σημαντικές επιδοτήσεις για να χρηματοδοτηθεί το σύνολο του σεναρίου αυτού.

Με βάση λοιπόν τα δεδομένα για το ορατό μέλλον, ένα μείγμα καθαρών τεχνολογιών με πολύ περισσότερα αιολικά πάρκα από αυτά του ανωτέρω σεναρίου, θα είναι πιο αποτελεσματικό και θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερο όφελος για τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία.

Στον ενεργειακό σχεδιασμό δεν υπάρχουν προφανείς λύσεις. Άλλωστε δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες του παρελθόντος, ιδίως από τις αποφάσεις μας που αποδείχθηκαν λανθασμένες, και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το σχεδιασμό για το μέλλον.

Κατεβάστε το δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής σε pdf ΕΔΩ