Συνέντευξη Π.Παπασταματίου στο euro2day.gr Eletaen CM Team 19 Απριλίου, 2023

Συνέντευξη Π.Παπασταματίου στο euro2day.gr

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023

Ο ΓΔ της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου συνομίλησε με την δημοσιογράφο κα. Αθηνά Καλαϊτζόγλου και το euro2day.gr σε μια  συνέντευξη για την ενεργειακή επικαιρότητα, την Τετάρτη 19 Απριλίου 2023.

Ο κ. Παπασταματίου αναφέρθηκε:

  • Στις περικοπές πράσινης ενέργειας, στις πολιτικές διαχείρισής τους και στις προϋποθέσεις για την ελαχιστοποίησή τους. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η ανάγκη η ενεργειακή μετάβαση να γίνει με ισορροπημένο μείγμα αιολικών-φωτοβολταϊκών, διότι αυτό, εκτός από τα άλλα οφέλη, θα οδηγήσει σε μικρότερες περικοπές και μικρότερο κόστος.
  • Στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), και στο πώς η Ελλάδα θα καταστεί εξαγωγός πράσινης ενέργειας αξιοποιώντας την αιολική ενέργεια που είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα σε σχέση με τις χώρες τη γειτονιάς μας.
  • Στα θέματα ενημέρωσης, τοπικών κοινωνιών και χωτοθέτησης. Η πάγια θέση της ΕΛΕΤΑΕΝ είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν εκτεταμένες περιοχές  a priori αποκλεισμού αλλά κάθε απόφαση έγκρισης ή απόρριψης να βασίζεται σε πραγματικά και συγκεκριμένα δεδομένα της κάθε πρότασης.
  • Στις παρεμβάσεις στην αγορά που έγιναν από τις Κυβερνήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Η παρέμβαση στην Ελλάδα ήταν από τις πιο ήπιες και πιο αποτελεσματικές σε σχέση με άλλα μοντέλα παρεμβάσεων που εφαρμόσθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν παύει όμως να είναι παρέμβαση, που αλλοιώνει τα σήματα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προς τους επενδυτές και έτσι κλονίζει την εμπιστοσύνη και οδηγεί σε μη βέλτιστη κατανομή των πόρων. Ως τέτοια μπορεί να είναι ανεκτή μόνο επειδή είναι προσωρινή και μικρής διάρκειας. Η συνέχισή της για μακρό χρονικό διάστημα μπορεί, σε ένα ακραίο σενάριο, να οδηγήσει σε υστέρηση επενδύσεων.

Τέλος, επισημαίνει ότι  για την περαιτέρω ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει θάρρος και πνεύμα ηγεσίας, ώστε να αντισταθεί στον λαϊκισμό και στην ευθυνοφοβία.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στο euro2day.gr ΕΔΩ

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο σε pdf ΕΔΩ