Άρθρο του Π.Λαδακάκου στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”: “Πώς επηρεάζει η κάλπη την ενεργειακή μετάβαση”
Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος παραχώρησε άρθρο με τίτλο: “Πώς επηρεάζει η κάλπη την ενεργειακή μετάβαση”, στο ειδικό αφιέρωμα που εξέδωσαν “ΤΑ ΝΕΑ” την Μ. Τρίτη 11 Απριλίου 2023.
Το άρθρο έχει ώς εξής:
Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση έρχεται μετά από μια σειρά διαδοχικών κρίσεων. Η τελευταία είναι η ενεργειακή. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι πρόκειται για μια κρίση που είναι στο χέρι μας να μην επαναληφθεί. Να λοιπόν ένα σημαντικό διακύβευμα της κάλπης: το πώς θα επιταχυνθεί η Ενεργειακή Μετάβαση. Αν είχαμε αναπτύξει πιο μαζικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή κρίση δεν θα είχε αυτή την ένταση. Οι ανανεώσιμες προσφέρουν σταθερές τιμές στον καταναλωτή, χωρίς να επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων. Είναι εγχώριες, και κανένας δεν μπορεί να μειώσει ή να κόψει την ροή τους προς τη χώρα μας. Είναι καθαρές και αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο, την κλιματική αλλαγή. Eίναι φθηνές και ειδικά, η αιολική ενέργεια, μπορεί να παράγει όλο το 24ώρο μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τον καταναλωτή.
Είναι θετικό ότι όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, έχουν θέσει τις ανανεώσιμες πηγές ψηλά στον προγραμματικό τους λόγο. Κατά ευτυχή συγκυρία, το έτος ρεκόρ με τις περισσότερες συνδέσεις νέων αιολικών πάρκων στο δίκτυο είναι έως σήμερα το 2019, έτος κατά το οποίο κυβέρνησαν και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Αυτή η σύμπτωση συμβολίζει την διακομματική συναίνεση που απολαμβάνουν οι Α.Π.Ε.
Δεν αρκεί όμως αυτό. Ο κεντρικός προγραμματικός λόγος είναι σημαντικός αλλά πρέπει να μετουσιώνεται σε πολιτική αποτελεσματικότητα. Όμως, η πράξη έχει δείξει ότι πολλά μέλη του πολιτικού δυναμικού της χώρας, από όλα τα κόμματα, έλκονται από το λαϊκιστικό λόγο. Ο λαϊκισμός είναι εύπεπτος, δεν απαιτεί ηγεσίες που να εμπνέουν, εξάπτει τα πιο ταπεινά μας ένστικτα, και μπορεί να αποφέρει βραχυπρόθεσμα εκλογικά οφέλη. Από την άλλη πλευρά, ο ορθός λόγος απαιτεί πνευματική εγρήγορση, γνώση, πολιτική τόλμη και άσκηση ηγεσίας.
Αυτό, στην περίπτωση των αιολικών πάρκων, σημαίνει ότι οι πολιτικοί μας πρέπει διαρκώς να επεξεργάζονται και να σταθμίζουν ορθολογικά τα συν και τα πλην. Από τη μια, τα αιολικά πάρκα προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία, εθνική ανεξαρτησία, στήριξη στην Ευρώπη και άρα άμεση γεωπολιτική ενδυνάμωση στην Ελλάδα, φθηνή ενέργεια και άρα στήριξη των νοικοκυριών και της οικονομίας, νέες δουλειές και ανάπτυξη στην επαρχία, καθαρότερο αέρα και πιο υγιές περιβάλλον. Από την άλλη έχουν σημειακές επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον όπως άλλωστε κάθε ανθρωπογενή δραστηριότητα.
Ένα λοιπόν από τα στοιχήματα της επικείμενης κάλπης, είναι οι νέες κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων να αποτελούνται από ανθρώπους ικανούς, με θάρρος γνώμης και πίστη στην επιστήμη και τον ορθολογισμό. Να διαθέτουν δηλαδή τα εφόδια που θα επιτρέψουν στην πατρίδα μας να γυρίσει πιο γρήγορα σελίδα προς το καθαρό ενεργειακό μέλλον της.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο σε pdf ΕΔΩ