Άρθρο Π. Λαδακάκου στο energypress.gr – “2023: Η αιολική ενέργεια σε κρίσιμο σταυροδρόμι”. Eletaen Team 22 Δεκεμβρίου, 2022

Άρθρο Π. Λαδακάκου στο energypress.gr – 2023: Η αιολική ενέργεια σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022

Άρθρο του Π. Λαδακάκου με τίτλο “2023: Η αιολική ενέργεια σε κρίσιμο σταυροδρόμι” δημοσιεύθηκε στο energypress.gr την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει πως το 2022 ήταν ένα έτος αφύπνισης για την παγκόσμια ενεργειακή κοινότητα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μας δίδαξε ότι η ενεργειακή πολιτική είναι (και) πολιτική ασφάλειας. Ένα ενεργειακό σύστημα που στηρίζεται σε εγχώριες, ανανεώσιμες πηγές ειδικά όταν αυτές προσφέρουν προσιτές στον καταναλωτή τιμές, ενισχύει την ασφάλειά μας και μειώνει τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια ως γεωπολιτικό όπλο. Μας δίνει ελευθερία από αναξιόπιστους προμηθευτές. Και πάνω από όλα, μας προστατεύει από τον χειρότερο κίνδυνο όλων, αυτόν της κλιματικής αλλαγής.

Όπως τονίζεται στο άρθρο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι στόχοι για την εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων αυξάνονται, δυστυχώς για την χώρα μας όλα δείχνουν ότι οι νέες αιολικές εγκαταστάσεις κατά το τρέχον έτος ήταν ισχνές, πολύ κάτω από τις προσδοκίες.

Ο κ. Λαδακάκος αναφέρει και αναλύει τους βασικούς λόγους της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, δηλ. την αυξημένη γραφειοκρατία και τα διοικητικά εμπόδια που καθυστερούν τις επενδύσεις, αλλά και τις συνέπειες που η  εν λόγω επιβράδυνση επιφέρει στο επενδυτικό και το χρηματοδοτικό κόστος των έργων και στη μη ισόρροπη ανάπτυξη του μίγματος μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών Α.Π.Ε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ τονίζει πως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε το καλοκαίρι η πολιτεία για την απλοποίηση των διαδικασιών, κινδυνεύουν να αποδειχτούν πολύ λίγες και πολύ καθυστερημένες, ειδικά εάν υπονομευτούν από άλλες πρωτοβουλίες όπως οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, τα «απάτητα βουνά» κλπ. Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί κατεπειγόντως έναν Κανονισμό έκτακτης ανάγκης για την επιτάχυνση των Α.Π.Ε., στην Ελλάδα ένα εργαλείο απαραίτητο για την προστασία του περιβάλλοντος, οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, κινδυνεύει να μετατραπεί σε εργαλείο υπονόμευσης της πράσινης ενεργειακής μετάβασης. Αντί να προκρίνεται η συγκεκριμένη και αυστηρή εξέταση κάθε αίτησης για ένα νέο έργο Α.Π.Ε., επιδιώκεται τα έργα να απορρίπτονται χωρίς εξέτασή τους και να απαγορευθεί ακόμα και η υποβολή αίτησης και η προσκόμιση πραγματικών δεδομένων για τις συγκεκριμένες επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Τέτοια στοιχεία είναι απαραίτητα για τη λήψη ορθής απόφασης για κάθε έργο, ειδικά αν αυτό αποσκοπεί τελικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Η απόφαση αυτή, είτε θετική είτε αρνητική, πρέπει να λαμβάνεται σε εύλογο χρόνο που κατά την Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν πρέπει να ξεπερνά συνολικά τα 2 έτη.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην ψήφιση του νόμου για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στην χώρα μας και πόσο σημαντικό είναι να εφαρμοσθεί ο νέος νόμος γρήγορα και αποτελεσματικά στην πράξη, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης του τεράστιου αιολικού δυναμικού των θαλασσών μας. Όμως, υπό το πρίσμα όμως των προαναφερόμενων προβλημάτων, πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι η στόχευση για (τουλάχιστον) 2GW θαλάσσιων αιολικών πάρκων εν λειτουργία μέχρι το 2030;

Κλείνοντας, ο κ. Λαδακάκος τονίζει πως “Το νέο έτος βρίσκει την αιολική ενέργεια σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ενόψει της θεσμοθέτησης σημαντικών εκκρεμοτήτων όπως το επικαιροποιημένο Ειδικό Χωροταξικό, το νέο ΕΣΕΚ, οι ΕΠΜ, η επικαιροποίηση της μεθοδολογίας διανομής του ηλεκτρικού χώρου κλπ, η Πολιτεία οφείλει να δείξει στην πράξη ότι έχει αναγνωρίσει το όφελος που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα στους καταναλωτές, στην εθνική οικονομία και στο περιβάλλον ανακηρύσσοντάς τα ως έργα υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος και υποστηρίζοντας ουσιαστικά την ανάπτυξη αιολικών επενδύσεων”.

Δείτε το άρθρο του Π. Λαδακάκου στο energypress.gr ΕΔΩ

Δείτε το άρθρο σε pdf ΕΔΩ