Οι Α.Π.Ε. ως εργαλείο ουσιαστικής περιβαλλοντικής προστασίας: Ζητήματα εφαρμογής και ερμηνείας της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας Eletaen Team 20 Οκτωβρίου, 2010

Οι Α.Π.Ε. ως εργαλείο ουσιαστικής περιβαλλοντικής προστασίας: Ζητήματα εφαρμογής και ερμηνείας της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Η σοφία του Συντάγματος και η δύναμη της κοινής λογικής επιβάλουν την προστασία και των δασικών και των αναδασωτέων εκτάσεων. Η αξία της δασικής έκτασης πριν την καταστροφή της είναι η κρίσιμη παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για να κριθεί αν μπορεί ή αν απαγορεύεται να γίνει ένα έργο δημοσίου συμφέροντος σε αυτή.

Στην περίπτωση των Α.Π.Ε. μάλιστα συντρέχουν δύο πρόσθετες προϋποθέσεις:

  1. Οι Α.Π.Ε. έχουν θετικές συνέπειες στο σκοπό της αναδάσωσης και στην άμεση και έμμεση προστασία και διατήρηση της δασικής βλάστησης και της βιοποικιλότητας.
  2. Το κοινοτικό δίκαιο επιβάλει την προώθηση των Α.Π.Ε.. Όποια μέτρα λαμβάνονται, που πιθανόν εμποδίζουν την ανάπτυξή τους, θα πρέπει να τεκμηριώνονται ανάλογα με το προστατευτικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνουν και να μην προκαλούν αναστολή της ανάπτυξης χωρίς ανάλογη ουσιαστική προστασία κάποιας υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ στην προσπάθεια της να θέσει το ανωτέρω ζήτημα σε ορθολογική και επιστημονική βάση οργάνωσε τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010 συνάντηση εργασίας (συζήτηση) με θέμα: «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως εργαλείο ουσιαστικής περιβαλλοντικής προστασίας: Ζητήματα εφαρμογής και ερμηνείας της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας» Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Αμοργιανιώτης.

Τις κεντρικές εισηγήσεις πραγματοποίησαν η κα Γλυκερία Σιούτη, Καθηγήτρια Νομικής Ε.Κ.Π.Α., ο κ. Κίμων Χατζημπίρος, Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π., ο Καθηγητής Δημήτρης Μέλισσας, Νομικός Σύμβουλος Ε.Σ.Η.Α.Π.Ε. και ο Δασολόγος Νίκος Χλύκας, Πρόεδρος Συλλόγου Γεωτεχνικών.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Ρ.Α.Ε. κ. Θ. Πανάγος, ο κ. Τ. Χαβιαρόπουλος εκ μέρους του Κ.Α.Π.Ε. και του ΥΠΕΚΑ, εκπρόσωποι των κομμάτων Λ.Α.Ο.Σ. και Οικολόγοι Πράσινοι, ο Νομικός Σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Σύμβουλος ΥΠΕΚΑ κ. Κάραλης και πολλοί από τους παρευρισκομένους πολίτες, επιχειρηματίες και επιστήμονες. Παρευρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ κ. Μ. Παπαδόπουλος. Τη συζήτηση συντόνισε το μέλος της ΕΛΕΤΑΕΝ Μανόλης Βελεγράκης, Δικηγόρος Α.Π.

Στην παρούσα έκδοση συγκεντρώνονται οι περιλήψεις των βασικών εισηγήσεων και το κείμενο εργασίας της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Κατεβάστε τη μελέτη σε pdf

Δείτε την Απόφαση 2499/2012 της Ολομέλειας του ΣτΕ