Ανεμουργός, ο Ηλεκτροπαραγωγός Ανεμόμυλος Eletaen Team 19 Φεβρουαρίου, 2021

Ανεμουργός, ο Ηλεκτροπαραγωγός Ανεμόμυλος

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021

Ο Καθηγητής Δημήτρης Γ. Χρηστάκης από το Εργαστήριο Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων του ΕΛΜΕΠΑ γράφει για τον Ανεμουργό.

Ο Ανεμουργός είναι ένας ανεμόμυλος που παράγει ηλεκτρική ενέργεια.  Μετά από τρείς δεκαετίες ανάπτυξης, σχεδιασμού και δοκιμών στο εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας του τμήματος των Μηχανολόγων του ΕΛΜΕΠΑ ο Ανεμουργός πήρε την τελική του μορφή. Σχεδιάστηκε πάνω στη μορφή της Κρητικής Ανεμαντλίας που εφευρέθηκε από τον ήρωα μηχανικό, επιχειρηματία και πολιτικό Εμμανουήλ Παπαδάκη από το Ψυχρό του οροπεδίου του Λασιθίου. Η μορφή αυτής της ανεμαντλίας  αποδείχτηκε, τόσο με την πολυετή χρήση της όσο και θεωρητικά, ότι είναι βέλτιστη. Γι’ αυτό και ο ανεμοκινητήρας αυτής της ανεμαντλίας διαμορφώθηκε σε ανεμογεννήτρια με την πρόσθεση τριών στοιχείων:

  • Το πρώτο στοιχείο είναι ένα σύστημα ελέγχου για την προστασία της μηχανής αυτής από δυνατούς ανέμους,
  • το δεύτερο είναι μια γεννήτρια προσαρμοσμένη στις στροφές και τις συνθήκες λειτουργίας του ανεμοκινητήρα και
  • το τρίτο είναι ο συνολικός καινοτόμος ανασχεδιασμός της μηχανής αυτής σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς που επιτρέπουν την πιστοποίηση του τύπου της.

Έτσι, ο ηλεκτροπαραγωγός αυτός ανεμόμυλος, απαιτεί την ελάχιστη συντήρηση και αντέχει σε δυνατούς ανέμους. Τα στοιχεία αυτά εξασφαλίζονται με την ποιοτικά ελεγχόμενη παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα πράγμα που είναι αναγκαία για την επίτευξη του χαμηλού κόστους που θα τον καταστήσει ισχυρά ανταγωνιστικό.

Ο Ανεμουργός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πριν την μαζική του παραγωγή. Μετά την πιστοποίηση του τύπου του θα μπορεί να διατεθεί στην διεθνή αγορά.

Είναι κατά 97% ανακυκλώσιμος ενώ ο χρόνος ζωής του προβλέπεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον συνήθη των 20 ετών που ισχύει για ανεμογεννήτριες αυτής της τάξης μεγέθους. Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στην υπερεκατοντάχρονη πείρα που συγκεντρώθηκε κατά την ανάπτυξη των ανεμαντλιών αυτού του τύπου στο Οροπέδιο του Λασιθίου και την Κρήτη γενικότερα αλλά και στην καλά οργανωμένη συντήρηση που έχει σχεδιαστεί και στηρίζεται σε πλατιά διαδεδομένα και δοκιμασμένα ανταλλακτικά.

Δείτε το άρθρο ΕΔΩ

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Καθηγητή Δ. Χρηστάκη.