Επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ στο capital.gr Eletaen Team 12 Φεβρουαρίου, 2021

Επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ στο capital.gr

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου  2021

Αναλυτική επιστολή απέστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ στο δημοσιογράφο της ιστοσελίδας capital.gr κ. Κ.Στούπα. Η ιστοσελίδα αναπαρήγαγε το βασικό περιεχόμενο μια συνέντευξης του κ. Dominique Louis, Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου της  Assystem που εξειδικεύεται στην πυρηνική ενέργεια, η οποία δημοσιεύθηκε στη γαλλική επιθεώρηση “Le Point”.

Η συνέντευξη αναφέρεται ιδιαιτέρως στην μελέτη με τίτλο «Conditions and Requirements for the Technical Feasibility of a Power System with a High Share of Renewables in France Towards 2050» που εκπονήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) και τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας (RTE). H μελέτη μπορεί να βρεθεί εδώ: https://assets.rte-france.com/prod/public/2021-01/RTE-AIE_rapport%20complet%20ENR%20horizon%202050_EN.pdf

Η μελέτη και τα συμπεράσματά δεν έχουν καμία σχέση και μάλιστα είναι ουσιαστικά αντίθετα με το ιδιαίτερα αρνητικό περιεχόμενο που αναδεικνύεται από την συνέντευξη του κ. Louis, που θεωρεί ότι πρέπει να προωθηθεί η πυρηνική ενέργεια αντί της επιδίωξης ενός ηλεκτρικού συστήματος με 100% Α.Π.Ε.

Συνοπτικά η μελέτη περιγράφει ότι είναι τεχνικά εφικτό να επιτευχθεί πάρα πολύ υψηλή διείσδυση μεταβλητών Α.Π.Ε. στο Γαλλικό ηλεκτρικό σύστημα. Αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι, εξαιτίας των πυρηνικών το Γαλλικό ηλεκτρικό σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα ευέλικτο ώστε να μπορεί να συνεργάζεται πιο αποτελεσματικά με τις μεταβλητές Α.Π.Ε., όπως άλλα συστήματα. Η παρατήρηση αυτή έχει σημασία διότι θέτει και τα όρια της μελέτης: οι υποδείξεις της δεν είναι αυτόματα μεταφέρσιμες σε άλλα ηλεκτρικά συστήματα όπως αυτό της χώρας μας, η οποία δεν έχει, ούτε προβλέπεται να αποκτήσει, καμία μονάδα πυρηνικής ενέργειας.

Σε δεύτερη φάση η μελέτη θα εξετάσει 8 σενάρια πλήρους απανθρακοποίησης του Γαλλικού ηλεκτρικού συστήματος. Ένα σενάριο με 100% Α.Π.Ε, τρία σενάρια με 85% Α.Π.Ε., δύο σενάρια με 65%-80% Α.Π.Ε. και δύο σενάρια με 50% Α.Π.Ε. Σε όλα τα σενάρια το υπόλοιπο ποσοστό θα καλύπτεται από πυρηνικά.

Στην επιστολής της η ΕΛΕΤΑΕΝ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι  η τεχνολογία και η επιστήμη των Α.Π.Ε. θα οδηγήσουν σε πάρα πολύ μεγάλες διεισδύσεις μεταβλητών Α.Π.Ε. με οικονομικό και ασφαλή τρόπο.

Η επιστολή δημοσιεύθηκε στο capital.gr (4o θέμα) ΕΔΩ

Δείτε την επιστολή ΕΔΩ