Άρθρο του Π.Λαδακάκου στην εφημερίδα “REALNEWS”: Τα αιολικά πάρκα υπηρετούν την περιβαλλοντική προστασία“
Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος παραχώρησε άρθρο με τίτλο: “Τα αιολικά πάρκα υπηρετούν την περιβαλλοντική προστασία”, στο ειδικό ένθετο Real Planet που εξέδωσε η “REALNEWS” την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ο Π. Λαδακάκος στο άρθρο του, υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής πρόσθετων πολιτικών και μέτρων περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας, προκειμένου να γίνει η Ευρώπη η πρώτη ήπειρος στον πλανήτη που θα πετύχει μέχρι το 2050 την κλιματική ουδετερότητα συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης. Τα αιολικά πάρκα είναι αρωγός της προσπάθειας αυτής καθώς υπηρετούν την περιβαλλοντική προστασία με διάφορους τρόπους. Πιο συγκεκριμένα:
- Αποσοβούν σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τα αιολικά πάρκα που λειτουργούσαν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2023, εξοικονόμησαν σε ένα έτος τόσες εκπομπές CO2 όσες εκπέμπονται από περίπου το 76% των επιβατηγών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα.
- Εκτελούν έργα αποκατάστασης και αναδάσωσης: Τα αιολικά πάρκα υποχρεούνται να αποκαταστήσουν τις εκτάσεις όπου επεμβαίνουν. Επιπλέον αναδασώνουν και άλλες εκτάσεις ή εκτελούν ισοδύναμα δασοτεχνικά έργα για την προστασία των δασών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της δασικής υπηρεσίας. Μέχρι σήμερα, χάρη στα αιολικά πάρκα έχουν αναδασωθεί ή έχουν εκτελεστεί δασοτεχνικά έργα προστασίας που αντιστοιχούν σε πάνω από 31.000 στρέμματα δασών. Για κάθε «αιολικό μεγαβάτ» (MW) που εγκαθίσταται, η αιολική ενέργεια “φυτεύει” περίπου 270 δέντρα.
- Είναι χρονικά και χωρικά εντοπισμένα και περιορισμένα: Όπως και κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, έχει επιπτώσεις οι οποίες όμως είναι μετρήσιμες, σημειακές και γνωστές εκ των προτέρων σε αντίθεση με τις συμβατικές πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια. Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να ελαχιστοποιηθούν με ορθή χωροθέτηση και κατάλληλα μέτρα που προβλέπονται στους περιβαλλοντικούς όρους αδειοδότησης ενός αιολικού πάρκου.
- Είναι φιλικά προς τη βιοποικιλότητα: Η εμπειρία από τη μακρόχρονη λειτουργία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έχει δείξει ότι αυτά μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά με την βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα. Στα αιολικά πάρκα εγκαθίστανται, αν απαιτείται, συστήματα παρακολούθησης, όπως ορνιθολογικά ραντάρ, συστήματα βίντεο παρακολούθησης και θερμικές κάμερες που σταματούν αυτόματα τις ανεμογεννήτριες εάν υπάρξει κίνδυνος κρούσης με κάποιο πτηνό.
- Εξοικονομούν σημαντικές ποσότητες νερού: που διαφορετικά θα ξοδεύονταν για την ψύξη των σταθμών ορυκτών καυσίμων ή των πυρηνικών. Στην Ευρώπη, η αιολική ενέργεια εξοικονομεί κάθε έτος νερό που ξεπερνά την οικιακή κατανάλωση νερού όλης της Ελλάδας. Το 2030 θα εξοικονομεί 3-4 φορές περισσότερο.
Δείτε τη δημοσίευση του άρθρου στη REALNEWS ΕΔΩ
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο σε pdf ΕΔΩ