Ο Π. Παπασταματίου για την αιολική ενέργεια και τη βιοποικιλότητα στο 2ο Συνέδριο Effective Dialogue Eletaen Team 4 Ιουνίου, 2024

Ο Π. Παπασταματίου για την αιολική ενέργεια και τη βιοποικιλότητα στο 2ο Συνέδριο Effective Dialogue 

 


Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 

Ο Γ.Δ. της ΕΛΕΤΑΕΝ συμμετείχε στο 2ο Συνέδριο Effective Dialogue που οργάνωσε η Sympraxis στις 4 Ιουνίου 2024. Συμμετείχε συγκεκριμένα στη συνεδρία με θέμα «Περιβάλλον – Βιοποικιλότητα και η σχέση τους με τις υποδομές ενέργειας» όπου συνομίλησε με την κα  Μαρία Γανωτή, Πρόεδρος ANIMA και τον κ. Παναγιώτη Δημόπουλο, Καθηγητή Οικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών.

Κατά την αρχική του τοποθέτηση ο Π. Παπασταματίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις ή αντιδράσεις που εμφανίζονται για αιολικά πάρκα. Μίλησε επίσης για τα fake news που εμφανίζονται στο διαδίκτυο και ιδίως για τη θεωρία συνωμοσίας που προσπαθεί, με αισχρά υπονοούμενα, να συνδέσει τις φωτιές με τις ανεμογεννήτριες. Tέλος αναφέρθηκε σε πρόσφατες διεθνείς μελέτες που δείχνουν ότι οι ανεμογεννήτριες δεν αποτελούν σημαντική απειλή για τους πληθυσμούς των αρπακτικών. Κατά την συζήτηση, παρουσίασε επίσης την πάγια θέση της ΕΛΕΤΑΕΝ γιατί δεν πρέπει να επιβάλλονται εκτενείς ζώνες αποκλεισμού.

Δείτε την αρχική τοποθέτηση του Π. Παπασταματίου:

Δείτε το σχόλιο του Π. Παπασταματίου για τις ζώνες αποκλεισμού:

Δείτε όλη τη συνεδρία εδώ:

Το συνέδριο είχε πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Σε μια από αυτές, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος κος Ευάγγελος Γκουντούφας εξήγησε γιατί δεν ισχύει ο μεγάλος μύθος ότι μπαίνουν φωτιές για τις ανεμογεννήτριες.

Δείτε το σχόλιο του κ. Γκουντούφα: