Δελτίο Τύπου για τα 100GW αιολικών στην ΕΕ Eletaen Team 27 Σεπτεμβρίου, 2012

Δελτίο Τύπου για τα 100GW αιολικών στην ΕΕ

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η αιολική ενέργεια ξεπέρασε τα 100.000 MW στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε το ορόσημο των 100 GW της εγκατεστημένης ισχύος σε αιολική ενέργεια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA), εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Τα 100 GW αιολικής ισχύος μπορούν να παράγουν, σε  ένα χρόνο, ηλεκτρική ενέργεια που καλύπτει την κατανάλωση 57 εκατομμυρίων νοικοκυριών, ποσό που ισοδυναμεί με την παραγωγή ενέργειας από 39 πυρηνικούς σταθμούς.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος αιολικής ενέργειας χρειάστηκε 20 περίπου χρόνια για να αγγίξει τα πρώτα 10 GW και 13 χρόνια για να προστεθούν επιπλέον 90 GW.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EWEA, Christian Kjaer, δήλωσε: «Η παραγωγή 100 GW ηλεκτρικής ισχύος από τον άνεμο ισοδυναμεί με την καύση 72 εκατ. τόνων άνθρακα ετησίως, τα οποία για να μεταφερθούν χρειάζονται 72.000 βαγόνια συνολικού μήκους 11.500 χιλιομέτρων, δηλαδή όσο απέχουν οι Βρυξέλλες από το Μπουένος Άιρες». Και συμπλήρωσε: «Παρ’ όλο που αξιοποιείται μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό από το τεράστιο αιολικό δυναμικό της Ευρώπης, η αιολική ενέργεια συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη δημιουργία νέων «πράσινων» θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της εξαγωγής τεχνολογίας».

 

Δείτε το Δελτίο Τύπου σε pdf