Ομιλία Π.Παπασταματίου στο 4ο Συμπόσιο HAEE Eletaen Team 7 Μαΐου, 2019

Ομιλία Π. Παπασταματίου στο 4ο Συμπόσιο HAEE

Τρίτη, 7 Μαΐου 2019

Στο 4ο συμπόσιο που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Hellenic Association for Energy Economics, συμμετείχε ο Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Π.Παπασταματίου σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. Στη συζήτηση, που έγινε με το συντονισμό της Συμβούλου του Προέδρου της ΝΔ κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, έλαβαν επίσης μέρος ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας κ. Μ.Βερροιόπουλος, ο κ. Δ.Παπαχρήστου από τη ΡΑΕ, ο κ. K.Βενετσάνος από την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Κ.Τομαράς της Σπυρόπουλος Α.Ε., ο κ. Β.Σπηλιωτόπουλος της Siemens Gamesa Renewable Energy Α.Ε. και ο κ. Α.Στούμπος από το Κέντρο Ερευνών Δημόκριτος.

Ο Π.Παπασταματίου αναφέρθηκε σε τρία από τα πολλά θέματα που αντιμετωπίζουν οι Α.Π.Ε. ήτοι το αδειοδοτικό, τις διεθνείς διασυνδέσεις και την ανάγκη για αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη για κατάργηση του τέλους διακράτησης αδειών παραγωγής σημειώνοντας ότι το κράτος φορολογεί αδιακρίτως τις επιχειρήσεις Α.Π.Ε., ακόμα και για τις περιπτώσεις που οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των έργων οφείλονται σε δική του ασυνέπεια. Αυτή η ασυνέπεια είναι η αιτία της συντριπτικής πλειοψηφίας των καθυστερήσεων. Και αντί το κράτος να αποζημιώνει τους πολίτες του για την ασυνέπειά του, τους φορολογεί.

Αναφέρθηκε επίσης στη πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ για την ριζική απλοποίηση των διαδικασιών αδειών παραγωγής, όπως και στην ανάγκη να είναι μεγαλύτεροι οι χρόνοι υλοποίησης των έργων μετά την επιτυχία τους σε διαγωνισμό. Για τις διεθνείς διασυνδέσεις είπε ότι χρειαζόμαστε ένα όραμα και ένα σχέδιο πιο φιλόδοξο από το σημερινό, ώστε να γίνουμε εξαγωγός πράσινης ενέργειας. Τέλος, αναφέρθηκε στην τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών που έχει πλέον ξεπεράσει το στάδιο επίδειξης και ξεπερνά το στάδιο ημι-εμπορικής εκμετάλλευσης, με κόστος που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε έως χθες και κάλεσε το Υπουργείο να προχωρήσει γρήγορα στην εξαγγελία του για ένα πιλοτικό διαγωνισμό για εμπορικής κλίμακας θαλάσσια αιολικά πάρκα με πλωτές ανεμογεννήτριες, που θα αποτελέσει το έναυσμα για μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Δείτε την ομιλία του Π.Παπασταματίου σε pdf