Η Ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ για τους διαγωνισμούς Α.Π.Ε., 10 Μαΐου 2018 (παρουσιάσεις και videos) Eletaen Team 10 Μαΐου, 2018

Η Ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ για τους διαγωνισμούς Α.Π.Ε., 10 Μαΐου 2018 (παρουσιάσεις και videos)

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν η Ημερίδα και τα Σεμινάρια της ΕΛΕΤΑΕΝ για τον πρώτο διαγωνισμό Α.Π.Ε.

 

Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ ευχαριστεί τον Πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Νίκο Μπουλαξή για την παρουσία και την ομιλία του στην Ημερίδα της 10ης Μαΐου 2018.

Επίσης ευχαριστεί ιδιαιτέρως για την παρουσία του τον κ. Νίκο Ντίτορα, Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, μιας περιοχής όπου ξεκίνησε η σημαντική ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην πατρίδα μας. Ο κ. Ντίτορας έχει τιμήσει και άλλες εκδηλώσεις μας.

Φυσικά η ΕΛΕΤΑΕΝ ευχαριστεί τον κ. Διονύση Παπαχρήστου για την παρουσία του και τη συνεργασία στην οργάνωση της Ημερίδας και το κ. Θανάση Πετμεζά για την οργάνωση των Σεμιναρίων. Αυτονόητα ευχαριστούμε τα στελέχη των τραπεζών των οποίων οι ομιλίες και παρεμβάσεις ήταν πολύτιμες.

Ακολούθως έχουν αναρτηθεί:

 • Οι παρουσιάσεις των ομιλητών της Ημερίδας
 • Videos από ολόκληρης την Ημερίδα
 • Φωτογραφίες
 • Οι χορηγοί

Την επομένη της Ημερίδας, η ΕΛΕΤΑΕΝ ανακοίνωσε:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τη συμμετοχή και τη συνεργασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) πραγματοποιήθηκαν, την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, η Ημερίδα και τα Σεμινάρια για τον επικείμενο πρώτο διαγωνισμό Α.Π.Ε.

Πάνω από 450 άτομα παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την Ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ, με θέμα «Οι επενδύσεις Α.Π.Ε. -και ειδικότερα αιολικών πάρκων- ενώπιον των διαγωνισμών και του νέου μηχανισμού στήριξης». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της ΟΤΕ Academy στο Μαρούσι.

Η μεγάλη αυτή συμμετοχή αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και την αγωνία του κλάδου για το νέο πλαίσιο των ανταγωνιστικών διαδικασιών.

Την εναρκτήρια και κεντρική ομιλία της Ημερίδας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Νίκος Μπουλαξής που, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε στον κυρίαρχο ρόλο και τη μεγάλη διείσδυση των Α.Π.Ε. στο Ελληνικό και ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα.

Στην πρώτη συνεδρία που ακολούθησε οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών:

 • κ. Κωνσταντίνος Βενετσάνος από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος,
 • κ. Νίκος Νεζερίτης από την Alpha Bank
 • κ. Αλέξανδρος Παναγιωτάκης από την Τράπεζα Πειραιώς
 • και κ. Γιάννης Σαράτσης από τη Eurobank

συζήτησαν με τον κ. Διονύση Παπαχρήστου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον κ. Παναγιώτη Παπασταματίου, Διευθυντή της ΕΛΕΤΑΕΝ για τη χρηματοδότηση των έργων ΑΠΕ υπό το νέο καθεστώς.

Στη συζήτηση παρενέβησαν ο κ. Χάρης Δαμάσκος από την EBRD και ο Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ κ. Παντελής Μπίσκας.

Στη δεύτερη συνεδρία ο κ. Διονύσης Παπαχρήστου (ΡΑΕ), ο Δ/νων Σύμβουλος της CosmoONE κ. Θανάσης Πετμεζάς, υπό το συντονισμό του Προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτη Λαδακάκου, συζήτησαν αναλυτικά με το κοινό τις λεπτομέρειες της πρώτης προκήρυξης των διαγωνισμών ΑΠΕ.

Τα βασικά συμπεράσματα από τις τοποθετήσεις και τις συζητήσεις κατά την διάρκεια της Ημερίδας της ΕΛΕΤΑΕΝ είναι τα ακόλουθα:

 1. Οι ΑΠΕ είναι η πλέον ανταγωνιστική μορφή ενέργειας και το γεγονός αυτό επιτρέπει να είναι απόλυτα εφικτές πάρα πολύ μεγάλες διεισδύσεις στο ηλεκτρικό σύστημα.
 2. Στο εξής η συζήτηση δεν θα επικεντρώνεται στο κόστος των ΑΠΕ, αλλά στη χωροθέτηση και τους τρόπους ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες μεγάλες επενδύσεις.
 3. Οι ΑΠΕ είναι ώριμες για να συμμετάσχουν με ισότιμο και ανταγωνιστικό τρόπο στην ηλεκτρική αγορά. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο που ακολουθεί και η χώρα μας, προβλέπει εργαλεία και θεσμικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν στις ΑΠΕ να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες υποχρεώσεις τους προς όφελος των καταναλωτών και των επενδυτών. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, η Πολιτεία δεν είναι παράλογη να απαιτήσει από τις νέες επενδύσεις υποχρεώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατό, τεχνικά, να ανταπεξέλθουν.
 4. Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τη δύναμη και τη διάθεση να στηρίξει -όπως πάντοτε έκανε- τις αναγκαίες επενδύσεις.
 5. Η στενή συνεργασία τραπεζών και επενδυτών πρέπει πλέον να ξεκινά νωρίς, προκειμένου οι επενδυτές να έχουν εικόνα των όρων χρηματοδότησης πριν συμμετάσχουν σε διαγωνισμό.
 6. Η διατήρηση της βιωσιμότητας του συστήματος πληρωμών ΑΠΕ και του Ειδικού Λογαριασμού είναι εξαιρετικής σημασίας για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Εντός των ημερών θα είναι διαθέσιμες από την ιστοσελίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ οι παρουσιάσεις και η βιντεοσκόπηση της Ημερίδας.

Ακολούθησαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια από τη CosmoONE στη διαδικασία του διαγωνισμού. Τα μαθήματα έγιναν σε 7 ομάδες και τα παρακολούθησαν συνολικά 160 άτομα. Οι συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση των στελεχών της CosmoONE, εκπαιδεύτηκαν στη διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής, τη διαδικασία αίτησης και ανάρτησης δικαιολογητικών και την διαδικασία της μισάωρης δημοπρασίας, «τρέχοντας» ένα πραγματικό σενάριο διαγωνισμού σε προσομοίωση.

Παρουσίαση Δ. Παπαχρήστου, ΡΑΕ
Παρουσίαση Ν. Νεζερίτη, Alpha Bank
Παρουσίαση Α. Παναγιωτάκη, Τράπεζα Πειραιώς
Παρουσίαση Κ. Βενετσάνου, Εθνική Τράπεζα
Παρουσίαση Γ. Σαράτση, Eurobank 
Παρουσίαση Α. Πετμεζά, CosmoONE

 

Προσέλευση

Ομιλία Προέδρου ΡΑΕ Ν. Μπουλαξή

Εναρκτήριες ομιλίες Π. Λαδακάκου και Ν. Μπουλαξή

Η πρώτη συνεδρία με τις Τράπεζες

Ομιλία Ν. Νεζερίτη, Alpha Bank

Ομιλία Α. Παναγιωτάκη, Τράπεζα Πειραιώς

Ομιλία Κ. Βενετσάνου, Εθνική Τράπεζα

Ομιλία Γ. Σαράτση, Eurobank

Σύντομη ομιλία Δ. Παπαχρήστου, ΡΑΕ

Η δεύτερη συνεδρία με τη ΡΑΕ και την CosmoONE

Ομιλία Δ. Παπαχρήστου, ΡΑΕ

Ομιλία Α. Πετμεζά, CosmoONE

Συζήτηση με το κοινό

       

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 

ΧΟΡΗΓΟΙ

                                             

   ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

                                            

                                             

   ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ