O Π. Παπασταματίου στον ΣΚΑΪ 100.3 σε μια συζήτηση εφ’όλης της ύλης για την Αιολική Ενέργεια
Σάββατο, 16 Απριλίου 2022
Στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3 και τoυς δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Κορίνα Γεωργίου μίλησε το Σάββατο 16 Απριλίου 2022, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου.
Ο κ. Παπασταματίου απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την αιολική ενέργεια, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα κάτωθι στοιχεία:
• Η Αιολική Ενέργεια είναι η πιο φθηνή μορφή ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, αφού τα νέα αιολικά πάρκα παράγουν με συνολικό κόστος της τάξης των 55 ευρώ/MW, δηλ. με 4 φόρες μικρότερο κόστος από την τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου η οποία ανέρχεται στα 250 ευρώ/MW
• Από την διαφορά των δύο παραπάνω τιμών (π.χ. 250 – 55 ευρώ) προκύπτει το ποσό που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να διοχετεύσει πόρους στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), μέσα από το οποίο επιδοτεί τους λογαριασμούς των καταναλωτών.
• Μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια θα μπορούσαμε να διπλασιάσουμε την διείσδυση των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν ώριμα επενδυτικά σχέδια Αιολικών και Φωτοβολταϊκών έργων, έτοιμα προς υλοποίηση.
• Όσον αφορά στις υφιστάμενες αντιδράσεις, τόνισε πως αυτές θα πρέπει να σταθμίζονται: Τα αιολικά πάρκα αποτελούν μια φιλοπεριβαλλοντική δραστηριότητα, η οποία αντιμετωπίζει το Νο 1 πρόβλημα του πλανήτη που είναι η κλιματική αλλαγή, ενώ οι επιπτώσεις τους είναι σημειακές, χωρικά εντοπισμένες, απολύτως μετρήσιμες και προβλέψιμες. Οι αντιδράσεις στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι υπερβολικές σε σχέση με το εύρος των πραγματικών επιπτώσεων που υπάρχουν.
• Το εθνικό μας όραμα θα πρέπει να είναι μέσα στα επόμενα 3 χρόνια το 30% της ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε να γίνει 60 % (70% μαζί με τα υδροηλεκτρικά), και από το τέλος της δεκαετίας και έπειτα, να είμαστε μια χώρα – εξαγωγός πράσινης ενέργειας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας: δηλ. Μπαταρίες και μονάδες αντλησιοταμίευσης, και να αντιμετωπιστεί η γενική αναποτελεσματικότητα του κράτους στην διαδικασία αδειοδότησης ενός νέου έργου, η οποία διαρκεί ίσως και πάνω από 10 χρόνια.
• Η ριζική απλοποίηση των διαδικασιών είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει, και η πολιτεία θα πρέπει να είναι σε επικοινωνία με τους θεσμικούς φορείς της αγοράς, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα, τις γνώσεις και την πρόθεση και υποβάλλουν προτάσεις για την βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης.
Ακούστε την συνέντευξη :