Ο Π. Παπασταματίου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση για τις πυρκαγιές Eletaen Team 13 Αυγούστου, 2021

Ο Π. Παπασταματίου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση για τις πυρκαγιές

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την πύρινη λαίλαπα που ενέσκηψε στην πατρίδα μας, υπήρξε ένταση συζητήσεων στα κοινωνικά δίκτυα για τη σχέση των πυρκαγιών με την αιολική ενέργεια.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ εξέδωσε τη Δευτέρα 9/8/2021 μία ανακοίνωση μαζί με τον ΕΣΗΑΠΕ. Επίσης ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ εμφανίστηκε στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ την Τρίτη 10/8/2021 και την Παρασκευή 13/8/2021 αντίστοιχα.

Στις παρεμβάσεις του ο Π. Παπασταματίου αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της ανακοίνωσης της ΕΛΕΤΑΕΝ και του ΕΣΗΑΠΕ.

Πρώτον: με βάση το νόμο, το Σύνταγμα και το Συμβούλιο της Επικρατείας, αιολικά πάρκα και ανεμογεννήτριες είναι επιτρεπτό να εγκαθίστανται σε δάση και δασικές εκτάσεις. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος, κανένα κίνητρο, κάποιος να κάψει μία έκταση για να κάνει κάτι το οποίο ούτως ή άλλως επιτρέπεται.

Δεύτερον: όχι μόνο δεν διευκολύνονται τα αιολικά και οποιαδήποτε επιτρεπτή επέμβαση μετά το κάψιμο μιας έκτασης αλλά η σχετική διαδικασία δυσκολεύει διότι, και με βάση τη νομολογία του Συμβούλιου της Επικρατείας, οι απαιτήσεις, οι προϋποθέσεις, οι όροι που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να γίνει μία επέμβαση, όπως αιολικό πάρκο που ούτως ή άλλως επιτρέπεται μέσα σε δασική έκταση, σε μία αναδασωτέα έκταση, είναι, ευλόγως, περισσότερες.

Τρίτον: τα αιολικά πάρκα και όλες οι επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις, μετά την εγκατάστασή τους, υποχρεούνται να κάνουν αναδασώσεις και δασοτεχνικά έργα σε περιοχές πέριξ της περιοχής εγκατάστασης, που τις υποδεικνύουν τα δασαρχεία. Εκτός δηλαδή από τα έργα αποκατάστασης εντός του αιολικού πάρκου, γίνονται πρόσθετες αναδασώσεις ή δασοτεχνικά έργα σε άλλες περιοχές, που υποδεικνύει η δασική αρχή.

Αυτά ήταν τα τρία σημεία που τέθηκαν με την ανακοίνωση που προσπάθησε να εξηγήσει με ψυχρή λογική ότι είναι fake News τα αισχρά υπονοούμενα ότι γίνονται πυρκαγιές για να μπαίνουν ανεμογεννήτριες. Πέρα όμως από την ψυχρή λογική, υπάρχει και ένα ηθικό στοιχείο: μόνο νοσηροί εγκέφαλοι, μόνο συστηματικά εγκληματικοί εγκέφαλοι μπορεί να διανοηθούν να κάνoυν ένα τέτοιο έγκλημα. Αυτό το ηθικό στοιχείο για όλους στην ΕΛΕΤΑΕΝ, είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Ακούστε στον Π. Παπασταματίου στην εκπομπή του Βασίλη Κουφόπουλου στον ΣΚΑΪ radio 100.3 την Τρίτη 10/8/2021

Δείτε τη συμμετοχή του  Π. Παπασταματίου στην πρωινή εκπομπή Νewsroom την Παρασκευή, 13/8/2021