Ο Π. Παπασταματίου στο “18th Annual Tax Forum” του Ελληνο-Αμερικάνικου Επιμελητηρίου Eletaen Team 28 Νοεμβρίου, 2022

Ο Π. Παπασταματίου στο 18th Annual Tax Forum του Ελληνο-Αμερικάνικου Επιμελητηρίου

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022

O Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου συμμετείχε την Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, στο συνέδριο “18th Annual Tax Forum”, το οποίο οργάνωσε το Ελληνο-Αμερικάνικο Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental Athens Hotel.

Ο κ. Παπασταματίου στο πλαίσιο του Forum συνομίλησε με τον κ. Άγι Μοσχοβάκο σχετικά με τους μηχανισμούς φορολόγησης των λεγόμενων αναπάντεχων κερδών των ηλεκτροπαραγωγών και πώς η πολιτική αυτή επηρεάζει τις αγορές και τις  Α.Π.Ε.

Σε δηλώσεις του μετά το Forum, αναφέρθηκε στο πώς η αιολική ενέργεια προσφέρει την καλύτερη αντιστάθμιση στον κίνδυνο της ενεργειακής κρίσης αφού εξασφαλίζει σταθερές τιμές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως τόνισε, οι αιολικοί παραγωγοί δεν έχουν εκμεταλλευτεί την εκτόξευση των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας, η αιτία της οποίας είναι η κρίση του φυσικού αερίου, και δεν έχουν υπερέσοδα διότι αμείβονται μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων με σταθερές τιμές που αντανακλούν το χαμηλό και σταθερό κόστος τους.

Δείτε τις δηλώσεις του  κ. Παναγιώτη Παπασταματίου εδώ:

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Forum ο κ. Παπασταματίου ανέλυσε τους μηχανισμούς ανάκτησης και φορολόγησης υπερεσόδων παραγωγών που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα και το πώς αυτοί επιδρούν στις Α.Π.Ε. και τις διμερείς συμβάσεις PPAs. Διέκρινε τις δύο περιόδους: την αναδρομική φορολόγηση των εσόδων της περιόδου 10/2021 – 6/2022 και την επιβολή πλαφόν στο έσοδο από τον 7/2022.

Για την πρώτη περίοδο εντόπισε τα – κατά τη γνώμη του- προβλήματα της σχετικής πολιτικής, της μεθοδολογίας και της εφαρμογής της. Για τη δεύτερη περίοδο εστίασε στο γεγονός ότι πρόκειται για μια προσωρινή παρέμβαση στην αγορά, και μόνο ως τέτοια μπορεί να γίνει ανεκτή, η οποία πάντως δημιουργεί -μεταξύ άλλων- αντικίνητρο για διμερείς συμβάσεις PPA.

Κατεβάστε την απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του Π. Παπασταματίου ΕΔΩ

Δείτε την ομιλία του κ. Π. Παπασταματίου από εδώ:

Δείτε το video όλου του forum και τις δηλώσεις των συμμετεχόντων ΕΔΩ.