Ο Π. Παπασταματίου στο 2nd Energy Law Forum (video) Eletaen Team 23 Νοεμβρίου, 2022

Ο Π. Παπασταματίου στο 2nd Energy Law Forum (video)

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022

O Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου συμμετείχε την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, στο συνέδριο “2nd ENERGY LAW FORUM”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL. Το συνέδριο συντόνισε ο δημοσιογράφος και δικηγόρος, κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης.

Ο κ. Παπασταματίου συμμετείχε στο συνέδριο με την ομιλία του με τίτλο: “Οι  ΑΠΕ ως εργαλείο γεωπολιτικής ενδυνάμωσης”, και αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9.11.2022, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί μέρος του σχεδίου της ΕΕ για τον τερματισμό της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Χάρη στο χαμηλό λειτουργικό τους κόστος, μεγαλύτερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

Όπως τόνισε ο Γεν Δ/ντης της ΕΛΕΤΑΕΝ, τα έργα Α.Π.Ε. θα θεωρείται πλέον ότι είναι υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος και ότι υπηρετούν τη δημόσια ασφάλεια και υγεία. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη στάθμιση με άλλα νομικά αγαθά, και έτσι, κατά περίπτωση, να δίνεται προτεραιότητα στην εγκατάστασή τους.

Aναφέρθηκε επίσης στο πώς η εγκατάσταση των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα λειτουργεί ως γεωστρατηγικός πολλαπλασιαστής:

1. Η Ελλάδα συνεισφέρει το αιολικό και ηλιακό της δυναμικό προς ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

2. Ο ανανεώσιμος ενεργειακός πλούτος μας είναι 100% βεβαιωμένος. Μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε τώρα, με τις υπάρχουσες τεχνολογίες.

3. Η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα και ιδίως στο Αιγαίο και η ανάδειξη του Αιγαίου σε κρίσιμη ψηφίδα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, ενισχύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και συμβάλλει στη θωράκιση κρίσιμων εθνικών συμφερόντων.

4. Για τη μεταφορά της καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη απαιτούνται νέες διεθνείς διασυνδέσεις σε όλο το μήκος της διαδρομής. Ειδικά στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων απαιτούνται πολλά τέτοια έργα ηλεκτρικών δικτύων. Η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει ενεργό ρόλο λειτουργώντας ως καταλύτης για το σχεδιασμό, την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και την κατασκευή των έργων αυτών αυξάνοντας το γεωπολιτικό της αποτύπωμα στις χώρες της περιοχής.

5. Οι ανανεώσιμες θωρακίζουν τη πατρίδα μας απέναντι στην απειλή της κλιματικής κρίσης. Πολλές περιοχές της χώρας είναι ευάλωτες σε αυτή τη κρίση. Πρόκειται για απειλή εθνικής διάστασης για την οποία οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε.

Κατεβάστε την παρουσίαση του Π. Παπασταματίου ΕΔΩ

Δείτε την ομιλία και τη σύντομη δευτερολογία του Π. Παπασταματίου στα ακόλουθα video: