Εναρκτήριο video του συνεδρίου της WindEurope – Κοπενγχάγη, Νοέμβριος 2021 | Ελληνικοί Υπότιτλοι Eletaen Team 7 Ιανουαρίου, 2022

Εναρκτήριο video του συνεδρίου της WindEurope – Κοπενγχάγη, Νοέμβριος 2021 | Ελληνικοί Υπότιτλοι

Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2022

Video με θέμα την ανάγκη για εξηλεκτρισμό των οικονομιών και περισσότερη αιολική ενέργεια, προβλήθηκε στην έναρξη του συνεδρίου Electric City 2021 της WindEurope. Μπορείτε να δείτε το video με ελληνικούς υπότιτλους.

To κόστος της ενέργειας απασχολεί όλο και περισσότερους. Η αύξηση των τιμών ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο των Κυβερνήσεων και της κοινωνίας. Είναι ξεκάθαρο – η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου είναι η αιτία. Αυτό πυροδότησε την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ευρώπη καταναλώνει και εισάγει πάρα πολλά ορυκτά καύσιμα. Χρειαζόμαστε γρήγορα περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η κλιματική κρίση ενισχύει αυτή την ανάγκη.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές καλύπτουν το 40% περίπου της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην Ευρώπη. Όχι άσχημα, αλλά ο ηλεκτρισμός αποτελεί μόλις το ένα τέταρτο της συνολικής ενέργειας που καταναλώνουμε. Το υπόλοιπο είναι τα καύσιμα των αυτοκινήτων μας, το καύσιμα στους λέβητες των σπιτιών μας, τα καύσιμα που τροφοδοτούν μεγάλο μέρος της βιομηχανίας μας, τα πλοία και τα αεροπλάνα μας.

Για να απαλλαγούμε από τον άνθρακα στις οικονομίες μας, και να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πρέπει να αυξήσουμε το μερίδιο του ηλεκτρισμού στο ενεργειακό μας μείγμα. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας στα σπίτια και στην εργασία μας, ηλεκτρικοί λέβητες στα συστήματα θέρμανσης, βιομηχανία που να τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση το αντιλαμβάνεται πλήρως. Στόχος της είναι η ηλεκτρική ενέργεια, να αποτελεί τα τρία τέταρτα του ενεργειακού μας μείγματος έως το 2050. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα κτίρια και η βιομηχανία να λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια σε ποσοστό 57%, και το 18% να λειτουργεί με υδρογόνο παραγόμενο από ηλεκτρική ενέργεια.

Το ερώτημα είναι, πώς θα παραχθεί όλη αυτή η ηλεκτρική ενέργεια; Η Ε.Ε θέλει το 50% να προέρχεται από την αιολική ενέργεια. Αυτό μας δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες αλλά και μεγάλη ευθύνη. Η Ε.Ε θέλει μεγάλη αύξηση της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας, και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της χερσαίας αιολικής ενέργειας.

Αυτό είναι εφικτό. Έχουμε την τεχνολογία, έχουμε τη χρηματοδότηση. Η πρόκληση είναι η αδειοδότηση. Χρειαζόμαστε πιο απλές διαδικασίες και περισσότερο προσωπικό στις αδειοδοτούσες αρχές. Πρέπει επίσης να επενδύσουμε περισσότερο στα δίκτυα. Και να ενισχύσουμε την εφοδιαστική μας αλυσίδα επενδύοντας στο εργατικό δυναμικό και στις δεξιότητές του. Θα πρέπει να βοηθήσουμε τους καταναλωτές, που θέλουν να στραφούν προς τον ηλεκτρισμό και τις βιομηχανίες που θέλουν να απανθρακοποιηθούν και θα μας αναζητήσουν για διμερή συμβόλαια και εκείνους που θα αναλάβουν τις υποδομές για τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και της θέρμανσης, τους παρόχους υδρογόνου ώστε η ηλεκτρόλυση να γίνεται με τη χρήση του ανέμου.

Αυτοί χρειάζονται την αιολική ενέργεια.

Οι κυβερνήσεις χρειάζονται περισσότερη αιολική ενέργεια.

Η κοινωνία χρειάζεται περισσότερη αιολική ενέργεια. Ας το κάνουμε λοιπόν πράξη. Ας βοηθήσουμε στον εξηλεκτρισμό της Ευρώπης.

Μπορείτε να δείτε το εναρκτήριο video του ετήσιου συνεδρίου της WindEurope, τον Νοέμβριο του 2021, με ελληνικούς υπότιτλους, εδώ: