Οι Π. Παπασταματίου και Π. Χαβιαρόπουλος στο Liberal για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα Eletaen Team 23 Μαΐου, 2023

Οι Π. Παπασταματίου και Π. Χαβιαρόπουλος στο Liberal για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Σάββατο, 20 Μαΐου 2023

Άρθρο του Γενικού Διευθυντή της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτη Παπασταματίου και του μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου Παναγιώτη Χαβιαρόπουλου δημοσίευσε το Liberal με τίτλο «Άμυνα και θαλάσσια αιολική ενέργεια: Ανάγκη για συνεργασία και καινοτόμα σκέψη».

Οι δυο τους τόνισαν τα πλεονεκτήματα που θα έχει η Ελλάδα από την ανάπτυξη της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στο περιβάλλον και στην εγχώρια ανάπτυξη αλλά και πώς μπορεί να ενισχυθεί η εθνική άμυνα της χώρας.

Ενδεικτικά, το πλαίσιο που διαθέτει πλέον η Ελλάδα για την ανάπτυξη της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας ανοίγει νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας που δημιουργεί αξία σε παραδοσιακούς και νέους τομείς της εθνικής οικονομίας όπως η ναυπηγική βιομηχανία, η ναυτιλία, τα καλώδια, οι ειδικές θαλάσσιες μεταφορές κλπ.

Οι Παπασταματίου και Χαβιαρόπουλος υποστηρίζουν ότι τα θαλάσσια αιολικά πάρκα μπορούν να καταστήσουν την χώρα εξαγωγό πράσινης ενέργειας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ανεξαρτησία της. Επιπλέον, ελκύουν εγχώριες και διεθνείς επενδύσεις στις ελληνικές θάλασσες, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ειρήνη και την ασφάλεια σε εθνικά κρίσιμες περιοχές. Με αυτή την έννοια τα θαλάσσια αιολικά πάρκα συνδυάζονται με την εθνική άμυνα.

Τέλος, αναλύουν ότι στην Ελλάδα, οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να προχωρήσουμε σε μια νέα, θετική ισορροπία επενδύσεων και άμυνας, βασιζόμενοι στη διεθνή εμπειρία και στην υψηλή τεχνογνωσία και κατάρτιση των αρμόδιων στρατιωτικών υπηρεσιών της πατρίδας μας. Απαιτείται συνεργασία, ανοιχτή ματιά και καινοτόμα σκέψη, πάντα υπό την αίρεση του αδιατάρακτου της εθνικής άμυνας.

Μπορείτε να δείτε το άρθρο στο Liberal ΕΔΩ

Μπορείτε να κατεβάσετε το άρθρο σε pdf ΕΔΩ