Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ στο 2ο Risk and Security Forum Eletaen Team 2 Απριλίου, 2018

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ στο 2ο Risk and Security Forum

Μ. Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αιολικά Πάρκα και διασυνδέσεις στο Αιγαίο: Παράγοντας Εθνικής ασφάλειας και γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ στο 2ο Risk and Security Forum

O Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργεια ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος συμμετείχε στο 2o Risk and Security Forum που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γουδή.

Tο Risk and Security Forum συγκεντρώνει κάθε έτος ειδικούς σε θέματα Εθνικής ασφάλειας και στρατηγικής από τον επιστημονικό, στρατιωτικό, δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο.

Φέτος, ο κ. Λαδακάκος πραγματοποίησε την κεντρική παρέμβαση στο στρογγυλό τραπέζι για την Εσωτερική και Εξωτερική Ασφάλεια, παρουσία εκπροσώπων της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της Χώρας και πολιτικών.

Η πρόσκληση της ΕΛΕΤΑΕΝ στο συνέδριο αυτό, καταδεικνύει ότι γίνεται πλέον αντιληπτός ο στρατηγικός ρόλος της αιολικής ενέργειας για την ασφάλεια της Χώρας.

Η παρέμβαση του Προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ επικεντρώθηκε σε δύο άξονες:

  • την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου, νησιωτικού και θαλάσσιου, και τη μαζική ανάπτυξη αιολικών πάρκων στο χώρο αυτό,
  • την ηλεκτρική διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου και την ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων της Χώρας.

Η προώθηση των δύο αυτών αξόνων πολιτικής επιτυγχάνει κρίσιμους στόχους:

1)  Ενεργειακή θωράκιση του ευαίσθητου γεωγραφικού χώρου του Αιγαίου γεγονός που ενισχύσει την πολιτική ασφάλειας. Η Ελλάδα πρέπει να σχεδιάσει και υλοποιήσει πολλούς εναλλακτικούς τρόπους ηλεκτρενεργειακής τροφοδοσίας των νησιών του Αρχιπελάγους και των εγκαταστάσεων που υπάρχουν σε αυτά. Τα αιολικά πάρκα, λόγω του διασπαρμένου χαρακτήρα τους, σε συνδυασμό με υποδομές αποθήκευσης και ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αποτελούν την ιδανική λύση.

2)  Ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και ειδικά του χώρου του Αιγαίου πελάγους. Κατ’ αρχάς, το Αιγαίο πέλαγος, με το αιολικό του δυναμικού, μπορεί να καταστήσει την Χώρα εξαγωγέα πράσινης ενέργειας και έτσι να αποτελέσει πολύτιμο παράγοντα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Αυτό, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση πολύ μεγάλων, ξένων και Ελληνικών, επενδύσεων σε αιολικά πάρκα και διασυνδέσεις στα νησιά και τη θάλασσα του Αιγαίου, ενισχύει τη διεθνή σημασία της περιοχής.

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μην αξιοποιήσει τον απολύτως βεβαιωμένο εθνικό ενεργειακό πόρο της: το αιολικό δυναμικό στο Αιγαίο πέλαγος.

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν βασικούς πυλώνες των προτάσεων της ΕΛΕΤΑΕΝ για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό προς το 2030, η διαβούλευση για τον οποίο ξεκινά σήμερα με την εναρκτήρια ημερίδα που οργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δείτε το Δελτίο Τύπου σε μορφή pdf