Ο Π.Λαδακάκος στο 5th Renewable & Storage Forum του energypress Eletaen Team 13 Νοεμβρίου, 2023

Ο Π.Λαδακάκος στο 5th Renewable & Storage Forum του energypress

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023

O Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος συμμετείχε στο 5th Renewables & Storage Forum που οργάνωσε το energypress στις 02 -03 Νοεμβρίου 2023. 

Ο κ. Λαδακάκος υπογράμμισε τη θετική πορεία της χώρας, αλλά και τις προκλήσεις που αναδεικνύονται όσον αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τόνισε πως μετά από πολλές δυσκολίες μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, καθώς έχουν εγκατασταθεί 11,5 GW έργων ΑΠΕ.

O Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  • Είναι πολύ σημαντικές, για την ανάπτυξη των Α.Π.Ε., οι νέες διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας, όπως είναι ο Green Aegean Interconnector προς τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
  • Οι αιολικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Όταν συντρέχουν τέτοια φαινόμενα -όπως συνήθως ισχύει- δεν θα πρέπει να τιμωρούνται οι επιχειρήσεις επειδή -χωρίς να ευθύνονται- δεν πέτυχαν κάποια από τις πολλές προθεσμίες που τους θέτει η νομοθεσία.
  • Η συζήτηση για τις περικοπέςπρέπει να γίνεται ψύχραιμα και είναι καλό που έχει ξεκινήσει έγκαιρα στη δημόσια σφαίρα. Είναι σημαντικό να δράσουμε έγκαιρα πριν μεγαλώσει το πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι οι περικοπές να είναι προβλέψiμες, διαφανείς, να αφορούν όλους τους υπόχρεους και να προβλέπεται αποζημίωση όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
  • Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίεςανεμογεννητριών υποφέρουν. Ένας από τους λόγους που είχε τελικά αντίκτυπο στη βιομηχανία, είναι και ο ανεπαρκής σχεδιασμός των διαγωνισμών στην Ευρώπη π.χ. η απουσία indexing, πρόβλημα που αποκαλύφθηκε με την αύξηση του πληθωρισμού.
  • Ήταν πολύ θετική η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ να επιτρέψει  για έως 2 έτη την συμμετοχή στην αγορά έργων διαγωνισμών. Αναμένουμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει η δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής του μέτρου αυτού.
  • Χαιρετίσαμε την ανακοίνωση του Εθνικού Προγράμματος για τα ΥπεράκτιαΑιολικά Πάρκα και θα τοποθετηθούμε αναλυτικά στη διαβούλευση. Η ανάπτυξη μιας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΕΛΕΤΑΕΝ. Για αυτό στις 23 Νοεμβρίου κάνουμε ένα σχετικό συνέδριο στο ΟΤΕ Academy στο Μαρούσι, με συμμετοχή ναυπηγείων, λιμανιών, βιομηχανιών πυλώνων, καλωδίων κλπ σε συνεργασία με την Norwegian Offshore Wind.

    Δείτε την ομιλία του κ. Λαδακάκου εδώ: