Η ΕΛΕΤΑΕΝ στην Καθημερινή της Κυριακής Eletaen Team 10 Ιουνίου, 2018

Η ΕΛΕΤΑΕΝ στην Καθημερινή της Κυριακής

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Αιολικής Ενέργειας, η ΕΛΕΤΑΕΝ δημοσίευσε στη Καθημερινή της Κυριακής καταχώρηση με το ακόλουθο περιεχόμενο:

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; ΦΥΣΙΚΑ!

–  Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, η Αιολική Ενέργεια είναι πλέον η φθηνότερη επιλογή για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού. Η μαζική ανάπτυξή της θα στηρίξει την κοινωνία, τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις.

–  Η Αιολική Ενέργεια δημιουργεί δουλειές και ανάπτυξη. Στην Ελλάδα έχει ήδη δημιουργήσει περισσότερες άμεσες θέσεις απασχόλησης από τους νέους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

–  Τα τελευταία επτά έτη, η Αιολική Ενέργεια προσέλκυσε επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 1,6 δις. Ευρώ. Η εγχώρια προστιθέμενη αξία ξεπερνά το 30% του κόστους κατασκευής ενός αιολικού πάρκου και κάθε έτος αγγίζει κατά μέσο όρο το 80% των λειτουργικών εξόδων του. Συνολικά, η επίτευξη του θεσμοθετημένου εθνικού στόχου Α.Π.Ε. το 2020 ισοδυναμεί με 3,1 – 4 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ. Αυτό αντιστοιχεί σε 50.000 θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

–  Κάθε χρόνο η Αιολική Ενέργεια αποσοβεί την εισαγωγή καυσίμων, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά. Συμβάλει επίσης στη σταθερότητα των τιμών ενέργειας αφού δεν υπόκειται στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών καυσίμων.

–  Η Αιολική Ενέργεια ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και της Ευρώπης. Οι μεγάλες επενδύσεις για εγκαταστάσεις και δίκτυα στο Αιγαίο και αλλού, προωθούν την ασφάλεια και τη γεωστρατηγική ενδυνάμωση.

–  Τα Αιολικά Πάρκα στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες μέσω του ετήσιου τέλους που, κατά το νόμο, τους καταβάλουν. Ενδεικτικά, το Φθινόπωρο 2017 πιστώθηκαν στους λογαριασμούς ρεύματος των οικιακών καταναλωτών των κοινοτήτων όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα περί τα 18 εκατ. ευρώ. Φυσικά, τα αιολικά πάρκα συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη και μέσω των έργων που χρηματοδοτούν κατά τη κατασκευή και τη λειτουργία τους.

–  Οι επεμβάσεις για την εγκατάσταση Ανεμογεννητριών είναι περιορισμένες χωρικά και αναστρέψιμες. Οι αιολικές επενδύσεις διέπονται από αυστηρότατους κανόνες που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος.

–  Πάνω από όλα, η μαζική αξιοποίηση της Αιολικής Ενέργειας θέτει τη χώρα μας ισότιμο εταίρο στη διεθνή μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον Άνθρωπο, τη Φύση και τον Πλανήτη.

Η Ευρώπη στοχεύει το ηλεκτρικό της σύστημα να στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην πράσινη ενέργεια. Με συνδυασμό της Αιολικής Ενέργειας με τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές, με μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και άλλες τεχνολογίες. Αυτό είναι πλέον τεχνικά εφικτό, οικονομικά επωφελές και περιβαλλοντικά επιβεβλημένο.

Δείτε την καταχώρηση σε pdf