Γενιά 17: Η ΕΛΕΤΑΕΝ υιοθετεί το Στόχο 7 του ΟΗΕ για Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια Eletaen Team 16 Νοεμβρίου, 2021

Γενιά 17: Η ΕΛΕΤΑΕΝ υιοθετεί το Στόχο 7 του ΟΗΕ για Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια

Γενιά 17: Η ΕΛΕΤΑΕΝ υιοθετεί το Στόχο 7 του ΟΗΕ για Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια

Το 2015 στο πλαίσιο του ΟΗΕ, οι παγκόσμιοι ηγέτες ενέκριναν ομόφωνα την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.  Οι 17 στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι επίσης μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων.

#ας αλλάξουμε τον κόσμο πριν μας αλλάξει αυτός

Βιώσιμη ανάπτυξη, νεότητα, λογική σκέψη, εμπειρία, θεσμοί και έμπνευση. 17 νέοι, 17 στόχοι, 17 επεισόδια. Η σειρά Γενιά 17 της ΕΡΤ3  εστιάζει σε εκείνους που στέκονται στο κατώφλι της ενήλικης ζωής, λίγο πριν ή λίγο μετά την πρώτη τους ψήφο. Είναι τα παιδιά της κρίσης και της ψηφιακής επανάστασης, αλλά και η πρώτη γενιά πολιτών μετά την καραντίνα. Με οδηγό και πλατφόρμα αλλαγής, την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και τη συμμετοχή ανθρώπων κύρους, η σειρά Γενιά 17 παρουσιάζει και εξηγεί τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και αναζητά τα ιδεώδη και τις καλές πρακτικές που κάνουν τους νεαρούς πρωταγωνιστές να ονειρεύονται, να δρουν και να διεκδικούν έναν καλύτερο κόσμο -πιο δίκαιο, πιο πράσινο, πιο ειρηνικό.

Το elculture.gr στηρίζει αυτή την προσπάθεια.

Ο Στόχος 7 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αφορά τη Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια. Ανάμεσα σε άλλα, ο Στόχος 7 επιδιώκει, έως το 2030:

  • διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε προσιτές, αξιόπιστες και σύγχρονες υπηρεσίες ενέργειας.
  • σημαντική αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.
  • διπλασιασμό του παγκόσμιου ποσοστού βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η αιολική ενέργεια είναι αναπόσπαστο μέρος του Στόχου 7. Είναι αποκεντρωμένη και κατάλληλη για να προσφέρει ηλεκτρισμό και στο τελευταίο σημείο του πλανήτη.  Είναι ανανεώσιμη, καθαρή και αστείρευτη. Μαζί με την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις άλλες ανανεώσιμες πηγές, εξοικονομεί πολύτιμους πόρους της γης.

Για αυτό η ΕΛΕΤΑΕΝ συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια της Γενιάς 17, υιοθετώντας το Στόχο 7.

Την υιοθέτηση του στόχου 7 από την ΕΛΕΤΑΕΝ, χαιρέτησε εκ μέρους του ΟΗΕ ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), κ. Δημήτρης Φατούρος. Ο κ. Φατούρος επεσήμανε ότι κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκόβη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουντέρες τόνισε ότι τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν και ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις πρέπει να μεταφερθούν από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη συνέχεια ο κ. Φατούρος ανέφερε ότι «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική, είναι το παρόν και το μέλλον και δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή». Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, προέτρεψε το κοινό να λάβει δράση για να υλοποιηθεί ο στόχος 7 για Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια.

Σύμβολο αυτής της συμμετοχής της ΕΛΕΤΑΕΝ στη δράση «Γενιά 17» είναι ένα graffiti τοίχου της καλλιτέχνιδας Σιμόνης Φοντάνα. Οι επιρροές της Σιμόνης Φοντάνα αντλούν από την Ιαπωνική τέχνη του manga, εμποτισμένο με σουρεαλισμό και φιλτραρισμένο μέσα από τη Δυτική προοπτική.  Με έδρα την Ελλάδα, δραστηριοποιείται διεθνώς και αποτυπώνει το δημιουργικό της σύμπαν τόσο σε μικρούς καμβάδες όσο και σε μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες.

Το graffiti παραπέμπει στην  κίνηση, τη δύναμη και τη ματιά στο μέλλον που προσφέρει η αιολική ενέργεια. Συνδυάζει το μπλε και το γκρι της ΕΛΕΤΑΕΝ, με το ανοιχτό γαλάζιο του πλανήτη. Σύντομα θα μπορείτε να το αναζητήσετε σε έναν τοίχο της Αθήνας.

Η συμμετοχή της ΕΛΕΤΑΕΝ δεν σταματά στο graffiti. Περιλαμβάνει:

  • ένα 10λεπτο video με απαντήσεις που δίνει η Έφη Καρρά, Βοηθός ΓΔ της ΕΛΕΤΑΕΝ, σε ερωτήσεις για την αιολική ενέργεια που έθεσαν οι νέοι της Γενιάς 17.
  • ένα 40λεπτο podcast με συζήτηση του ΓΔ της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτη Παπασταματίου με τη Νατάσα Πενταγιώτη.

Κατεβάστε το graffiti ΕΔΩ

Δείτε τον χαιρετισμό του κ. Φατούρου, εκπροσώπου του ΟΗΕ ΕΔΩ

Δείτε το 10λεπτο video ΕΔΩ

Δείτε το απόσπασμα του video για το πώς συμβάλλει η αιολική ενέργεια στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ΕΔΩ

Δείτε το απόσπασμα του video για το πώς συμβάλλει η αιολική ενέργεια στην παραγωγή ηλεκτρισμού με χαμηλό κόστος ΕΔΩ

Δείτε το απόσπασμα του video για το πώς συμβάλλει η αιολική ενέργεια στην απασχόληση και την εξοικονόμηση εισαγωγών ορυκτών καυσίμων ΕΔΩ

Δείτε το απόσπασμα του video για το πώς συμβάλλει η αιολική ενέργεια στις τοπικές κοινωνίες ΕΔΩ

Επισκεφθείτε τη σελίδα του video ΕΔΩ

Ακούστε το podcast ΕΔΩ

Ακούστε το απόσπασμα του podcast για το οφέλη της αιολικής ενέργειας ΕΔΩ

Ακούστε το απόσπασμα του podcast για τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών ΕΔΩ

Επισκεφθείτε τη σελίδα του podcast ΕΔΩ