Επιστολή στο ΥΠΕΝ για το Μηχανισμό Αντιστάθμισης Περικοπών
Σάββατο, 29 Μαρτίου 2025
Επιστολή για το Μηχανισμό Αντιστάθμιση Περικοπών της παρ. 5, άρ. 10Α του ν.5951/2022 απέστειλε στο ΥΠΕΝ η ΕΛΕΤΑΝ στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ εκφράζει κατ΄αρχάς την ευαρέσκειά της επειδή προωθείται η αποκατάσταση των αδικιών που υφίσταται τα τελευταία χρόνια μεγάλη μερίδα έργων Α.Π.Ε. (κατά κύριο λόγο αιολικά πάρκα που είναι συνδεδεμένα στο Σύστημα καθώς και μερικά έργα Α.Π.Ε. του Δικτύου) από την επιβολή σε αυτά αυξημένων περικοπών έγχυσης ενέργειας, λόγω μη επιβολής περικοπών σε άλλα έργα που ενώ θα έπρεπε, κατά το θεσμικό πλαίσιο, να περικόπτονται όταν χρειάζεται δεν τους επιβάλλονται περικοπές λόγω τεχνικής αδυναμίας.
Όμως, η αποκατάσταση αυτή είναι μερική διότι το σχέδιο ΥΑ προβλέπει αναδιανομή μόνο της λειτουργικής ενίσχυσης και όχι το συνόλου των εσόδων που περικόπτονται αδίκως, σε αντίθεση με όσα επιβάλει η αρχή της ισοτιμίας και το γράμμα της παρ. 5, άρ. 10Α του ν.5951/2022. Πρόσθετο παράδειγμα της αδικίας που δημιουργεί η προαναφερόμενη προσέγγιση της ΥΑ είναι ο πλήρης αποκλεισμός από τον Μηχανισμό έργων για τα οποία έχει λήξει η ΣΠΗΕ τους.
Περαιτέρω, η υπό διαβούλευση ΥΑ, αν και αναφέρεται σε διάφορα σημεία της σε προτεραιότητες, δεν δείχνει να λαμβάνει υπόψη τον διαχωρισμό των έργων Α.Π.Ε. και ΣΗΘΥΑ σε αυτά που απολαμβάνουν προτεραιότητα στην κατανομή (ήτοι χονδρικώς τα έργα προ 7/2019) και μη.
Αλλαγή επιβάλλεται επίσης, για λόγους διαφάνειας, στην πρόνοια της ΥΑ ότι ο υπολογισμός της διορθωμένης παραγωγής έργων Α.Π.Ε. θα γίνεται, εντός κάθε Χ/Φ από τον ΦοΣΕ που τα εκπροσωπεί, και μάλιστα χωρίς αυτός να δεσμεύεται από τη μεθοδολογία της ΥΑ.
Η επιστολή περιέχει σειρά τεχνικών παρατηρήσεων και προτάσεων και καταλήγει προτείνοντας ο Μηχανισμός -που έχει θεσπισθεί δια του ν. 5951/2022- θα πρέπει να εφαρμοστεί αναδρομικά τουλάχιστον από 1/1/2024 και ακόμα πιο σωστά από 1/1/2023, έτος που άρχισαν να υπάρχουν έντονα τα πρώτα σημάδια αδικιών στις περικοπές.
Τέλος, η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά να της γνωστοποιηθεί το σύνολο των εισηγήσεων που έχει υποβάλει κατά καιρούς ο Ομάδα Έργου στο ΥΠΕΑ και για ακόμα μια φορά διατυπώνει το αίτημά να συμμετάσχει εκπρόσωπός της στις εργασίες της ΟΔΕ, έστω και σαν παρατηρητής, ώστε να αποφεύγεται το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο να καλούνται οι φορείς την ύστατη στιγμή να τοποθετηθούν εντός ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων σε δημόσιες διαβουλεύσεις για κείμενα εξαιρετικά τεχνικής φύσεως τα οποία προετοιμάζονται από την ΟΔΕ για μακρό χρονικό διάστημα.
Δείτε την επιστολή ΕΔΩ