Επιστολή στην ΕΦΣΥΝ για τη συσχέτιση της αιολικής ενέργειας με τις πυρκαγιές. Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων; Eletaen Team 11 Οκτωβρίου, 2022

Επιστολή στην ΕΦΣΥΝ για τη συσχέτιση της αιολικής ενέργειας με τις πυρκαγιές. Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων;

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022

Η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε στο δικτυακό της τόπο επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«Με λύπη και προβληματισμό διαπιστώνουμε ότι, σε μια κρίσιμη περίοδο που τα αιολικά πάρκα στηρίζουν αποφασιστικά την Ευρώπη και τη χώρα μας στον αγώνα για ενεργειακή  αυτονομία και απεξάρτηση από τα ακριβά και ρυπογόνα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, όσοι δογματικά  αντιτίθενται στην ανάπτυξη και τη λειτουργία τους, «εμπλουτίζουν» τις θεωρίες τους με παντελώς αναξιόπιστες «μελέτες» που φτάνουν μέχρι του σημείου να συσχετίζουν τα αιολικά πάρκα με την εκδήλωση πυρκαγιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μελέτη του απόστρατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής κ. Ανδριανού Γκουρμπάτση, που παρουσιάστηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την 24.9.2022.

Μολονότι για κάθε στοιχειωδώς καλόπιστο πολίτη ο ισχυρισμός αυτό φαντάζει εξωφρενικός, θέλουμε για μία ακόμα φορά να τον αντικρούσουμε με τη δύναμη των επιχειρημάτων και της λογικής, επαναλαμβάνοντας τα ακόλουθα:

  • Η ισχύουσα νομοθεσία (άρθρα 45-57 του νόμου 998/1979) έχει καθορίσει μια σειρά έργων που επιτρέπεται να εγκαθίστανται εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Μεταξύ των πολλών αυτών έργων περιλαμβάνονται και έργα Α.Π.Ε., δηλαδή και αιολικά πάρκα, κατόπιν φυσικά ειδικής μελέτης και άδειας. Το επιτρεπτό της εγκατάστασης έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε πολλές αποφάσεις του. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος ή κίνητρο να καταστραφεί μια δασική έκταση, δεδομένου ότι η εγκατάσταση  ενός αιολικού πάρκου ούτως ή άλλως επιτρέπεται στην περιοχή.
  • Αντιθέτως, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης οδηγεί υποχρεωτικά στην άμεση κήρυξή της ως αναδασωτέας. Αυτό συνεπάγεται, εύλογα, αυξημένες προϋποθέσεις και περισσότερους όρους για την εγκατάσταση εντός αυτής ενός επιτρεπόμενου έργου, όπως τα αιολικά πάρκα. Άρα, μια πυρκαγιά όχι μόνο δεν διευκολύνει την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου, αλλά αντιθέτως αυξάνει το βαθμό δυσκολίας τόσο ως προς το εύρος των απαραίτητων μελετών όσο και ως προς τα έργα που πρέπει να γίνουν μετά.

Σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας, αυτή βρίθει αντιφάσεων, ανακριβειών και αυθαίρετων συμπερασμάτων. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο συντάκτης της μελέτης αναφέρει (σελ. 71-72 και 46 της μελέτης) ότι αν και πιστεύει από το 2001 ότι υπάρχει συσχέτιση πυρκαγιών-αιολικών, εν τούτοις δεν μπόρεσε να αποδείξει. Παραδέχεται όμως (σελ.14 της μελέτης) ότι νομικά οι πυρκαγιές δυσκολεύουν και δεν διευκολύνουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Παρ’ όλα αυτά,  για να υποστηρίξει την αρχική γνώμη του προσπαθεί να αντλήσει επιχειρήματα από τα όσα έχουν συμβεί στην περιοχή της Καρυστίας τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Με τη διαφορά ότι όσα επισημαίνει και παραθέτει αποδεικνύουν τελικά ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αιολικής ενέργειας και των δασικών πυρκαγιών. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από τα όσα ισχυρίζεται.  Ενδεικτικά:

  • Ο βασικότερος ισχυρισμός της μελέτης στον οποίο στηρίζει τη θεωρία της συσχέτισης, δηλαδή ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν αιολικά πάρκα και ηλεκτρικό δίκτυο στο βόρειο τμήμα του Δήμου Καρύστου και εξ αυτού δεν υπάρχουν πυρκαγιές εκεί, είναι λανθασμένος, όπως ξεκάθαρα προκύπτει και από τους χάρτες που η ίδια η μελέτη περιλαμβάνει.
  • Όλα τα σημεία από τα οποία ξεκίνησαν οι πυρκαγιές για τις οποίες στοχοποιούνται συγκεκριμένα αιολικά πάρκα, βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση (έως και 10 χλμ) από αυτά τα αιολικά πάρκα.
  • Η συντριπτική έκταση των αιολικών πάρκων είναι εκτός των περιοχών πυρκαγιάς. Μάλιστα, η μελέτη στοχοποιεί αιολικά πάρκα, η περιοχή των οποίων δεν έχει καεί ποτέ σύμφωνα με την ίδια την μελέτη.

Μια μελέτη που στηρίζεται σε καταφανώς λανθασμένα δεδομένα, στερείται κάθε αξιοπιστίας.

Όλα αυτά, οι λοιπές αυθαιρεσίες της μελέτης και το άτοπο των συλλογισμών της,  τεκμηριώνονται αναλυτικά στο συνημμένο σημείωμα που μπορεί να βρεθεί και εδώ: www.eletaen.gr/pyrkagies

Ως Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι τα αιολικά πάρκα όχι μόνο δεν απειλούν αλλά αντιθέτως προστατεύουν το δασικό περιβάλλον, καθώς:

α) Αποτελούν όπλο ενάντια στην κλιματική αλλαγή που απειλεί τα δάση. Είναι ενδεικτικό ότι τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην Ελλάδα εξοικονομούν CO2 αντίστοιχο με αυτό που εκπέμπει το 73% των αυτοκινήτων της χώρας.

β) Με τα έργα που εκτελούν τόσο εντός της θέσης του πάρκου (διανοίξεις δρόμων,  αποκαταστάσεις) όσο και στην ευρύτερη περιοχή του (αναδασώσεις, δασοτεχνικά έργα κ.α), τα οποία υλοποιούνται πάντα με την επίβλεψη και τις προδιαγραφές των δασικών υπηρεσιών, προστατεύουν και αναβαθμίζουν το δασικό περιβάλλον κάθε περιοχής».

Δείτε την επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ σε pdf ΕΔΩ
Δείτε τη δημοσίευσή της στην ΕΦΣΥΝ ΕΔΩ
Δείτε την αναλυτική τεκμηρίωση των απαντήσεων της ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΔΩ

Μαζί με την επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ, η Εφημερίδα δημοσίευσε την ανταπάντηση του μελετητή, η οποία μπορεί να βρεθεί στον ανωτέρω σύνδεσμο. Η ανταπάντηση δεν περιέχει ούτε μια λέξη για την υπεράσπιση της μελέτης και των συμπερασμάτων της ότι δήθεν συσχετίζεται η αιολική ενέργεια με τις πυρκαγιές. Δεν περιέχει ούτε μια λέξη για την αντίκρουση της ουσίας των δεδομένων που παρουσίασε η ΕΛΕΤΑΕΝ και ανέτρεψαν την μελέτη και τα συμπεράσματά της. Μετά από αυτό…. «Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων;»