Εκδήλωση: Τα αιολικά πάρκα στην προστασία του δασικού περιβάλλοντος (video και παρουσιάσεις) Eletaen Team 1 Μαΐου, 2024

Εκδήλωση: Τα αιολικά πάρκα στην προστασία του δασικού περιβάλλοντος (video και παρουσιάσεις)

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2024

Τα αιολικά πάρκα συμβάλλουν ήδη σημαντικά στην προστασία του τοπικού δασικού περιβάλλοντος. Με κατάλληλα μέτρα και συνεργασία με τις αρχές, μπορεί να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο και ολοκληρωμένα στη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της εκδήλωσης-συζήτησης που οργάνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ στο πλαίσιο της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Verde.tec, με θέμα: «Δασοπροστασία, πυρανίχνευση, εθελοντισμός και Αιολικά Πάρκα», το Σάββατο 30 Μαρτίου  2024.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο  Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ,  ο κ. Γιώργος Βασιλόπουλος, Διευθυντής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα Δασών ΥΠΕΝ κ. Στάθη Σταθόπουλου, ο κ. Αντώνης Κούκουζας, Επιπυραγός, Νομικός, Πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΠΑΥΠΣ), ο κ. Γιώργος Δελαπόρτας, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας τεχνολογίας PROBOTEK και ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος. Συμμετείχε επίσης ο κ. Νίκος Σάκκας, Γραμματέας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Στύρων Ευβοίας, ο οποίος ως στέλεχος εθελοντικής ομάδας δασοπυρόσβεσης κατέχει σημαντική εμπειρία. Ακολούθησε συζήτηση που διηύθυνε η δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ κα Τασούλα Παπανικολάου.

Τα αιολικά πάρκα ήδη συμβάλλουν στην προστασία και αναβάθμιση του δασικού περιβάλλοντος τουλάχιστον με τους ακόλουθους τρόπους:

 1. Οι δρόμοι που βελτιώνονται ή διανοίγονται για τα αιολικά πάρκα σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και διατηρούνται σε καλή κατάσταση, σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες και σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους, για να εξυπηρετούν και τα οχήματα της δασικής και της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την προστασία του δάσους. Για αυτό μέχρι σήμερα, οι δρόμοι των αιολικών πάρκων έχουν βοηθήσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε αρκετές περιπτώσεις ενώ οι πλατείες των ανεμογεννητριών έχουν προσφέρει κατάλληλα σημεία επιτήρησης.
 2. Τα αιολικά πάρκα αναδασώνουν ίση έκταση με αυτή που καταλαμβάνουν σε θέσεις που τους υποδεικνύει η δασική υπηρεσία ή εκτελούν ισοδύναμα δασοτεχνικά έργα. Οι αναδασώσεις και τα έργα αυτά εκτελούνται από τα αιολικά πάρκα, επιπρόσθετα στην αποκατάσταση που γίνεται μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους στις επιφάνειες που δεν καταλαμβάνονται από τα έργα υποδομής κατά τη λειτουργία των αιολικών πάρκων.
 3. Τα αιολικά πάρκα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που είναι η βασική αιτία της μεγέθυνσης των απειλών που αντιμετωπίζουν πλέον τα δάση.

Πέραν αυτών, τα αιολικά πάρκα μπορούν να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο τόσο στην πρόληψη, όσο και στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών εντασσόμενα στο σχετικό σχεδιασμό. Συγκεκριμένα:

 1. Τα έργα υποδομής που κατασκευάζουν τα αιολικά πάρκα, και ιδίως οι δρόμοι που βελτιώνονται ή διανοίγονται, μπορεί να αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά από τις δασικές αρχές για την ενεργητική διαχείριση των δασών και δασικών εκτάσεων, στο πλαίσιο της νέας δασικής πολιτικής.
 2. Τα αιολικά πάρκα μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά σημεία προληπτικής επιτήρησης και τήλε-επιτήρησης των γύρω δασών και δασικών εκτάσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό των εστιών πυρκαγιάς. Τα συστήματα μπορεί να περιλαμβάνουν σταθερές συσκευές τηλεπισκόπησης πολλαπλών δυνατοτήτων, μετεωρολογικούς σταθμούς και σταθμούς αυτόνομων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.
 3. Με συστήματα νέων τεχνολογιών στο χώρο τους, μπορούν να διασφαλίσουν άμεση συλλογή αρχικών δεδομένων και έγκαιρη κινητοποίηση επιχειρησιακών πόρων των πυροσβεστικών δυνάμεων που μπορεί να κλιμακώνονται ανάλογα με την ανάλυση των δεδομένων που θα στέλνονται διαρκώς στις αρχές.
 4. Μπορούν να προσφέρουν εκ των προτέρων γνωστούς χώρους για το συντονισμό και την υποστήριξη των επιχειρησιακών πόρων, διασφαλίζοντας την ασφαλή προσβασιμότητά τους. Ενισχυτικό ρόλο στον εν λόγω συντονισμό προσφέρει η δυνατότητα χρήσης του αιολικού πάρκου ως σημείο εγκατάστασης των Κινούμενων Επιχειρησιακών Κέντρων του Πυροσβεστικού Σώματος «ΟΛΥΜΠΟΣ».
 5. Στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων και των προβλεπόμενων δασοτεχνικών έργων που καθορίζει η δασική υπηρεσία, μπορούν να εγκαθίστανται σε στρατηγικά σημεία δεξαμενές νερού και σημεία υδροληψίας για τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα αιολικά πάρκα μπορούν να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας.

Τα video της εκδήλωσης

Η ομιλία του Καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα.

Η ομιλία του κ. Γ. Βασιλόπουλου, που ανέπτυξε τις πρόνοιες της νομοθεσίας και της δασικής πολιτικής.

Η ομιλία του κ. Α. Κούκουζα, που μίλησε για τη συμβολή των αιολικών πάρκων στο έργο που καλείται να εκπληρώσει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Δείτε την παρουσίαση του κ. Α. Κούκουζα ΕΔΩ

Η ομιλία του κ. Γ. Δελαπόρτα, που ανέπτυξε τις δυνατότητες αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην πυρανίσχνευση και τη δασοπυρόσβεση και την ένταξή τους στις υποδομές των αιολικών πάρκων.

Δείτε την παρουσίαση του κ. Γ. Δελαπόρτα ΕΔΩ

Η ομιλία του κ. Ν. Σάκκα, που μετέφερε την εμπειρία του για τη σχέση των υποδομών των αιολικών πάρκων με το έργο της δασοπυρόσβεσης.

Η συζήτηση που ακολούθησε:

Η καταληκτική ομιλία του κ. Π. Λαδακάκου, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σχετική δασική νομοθεσία, σε καλά παραδείγματα αναδασώσεων και περιπτώσεων  που τα αιολικά πάρκα βοήθησαν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και παρουσίασε σε ποσοτικά στοιχεία κατάληψης χώρου από αιολικά πάρκα.

Δείτε την παρουσίαση του κ. Π. Λαδακάκου ΕΔΩ

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του Καθ. Ε. Λέκκα

Στο videο με την ομιλία του Καθ.Ε. Λέκκα που έχει αναρτηθεί παραπάνω, ο Καθηγητής μιλά, μεταξύ άλλων, για τα ακόλουθα θέματα:

 • Στο 05:26 για την παραπληροφόρηση: «Υπάρχει μεγάλη συζήτηση και κυρίως υπάρχει μια παραπληροφόρηση, ότι βάζουμε φωτιές στα δάση για να κατασκευάσουμε αιολικά πάρκα, ότι υπάρχουν συμφέροντα, ότι τα αιολικά πάρκα είναι ασύμβατα με το δάσος και όλα αυτά τα οποία κυκλοφορούν ανενόχλητα στο διαδίκτυο. Η φημολογία και – θα μου επιτρέψετε να πω- η ασχετοσύνη κυριαρχεί: όλοι μιλάμε για όλα για να δημιουργήσουμε επιπτώσεις και εντυπώσεις».
 • Στο 08:29 για τη σημασία του οδικού δικτύου των αιολικών πάρκων: «Σε μια περιοχή στην οποία υπάρχουν αιολικά πάρκα, υπάρχει ένα πλήρως αναπτυγμένο οδικό δίκτυο. Το οδικό δίκτυο  είναι αυτό που πολλές φορές μπορεί να σώσει την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς. Για αυτονόητους λόγους: ότι υπάρχει ο δρόμος, σταματάει η διαδικασία εξέλιξης μιας πυρκαγιάς, μπορούν τα οχήματα να προσεγγίσουν κοκ»
 • Στο 12:34 για την αξία της αιολικής ενέργειας σε σχέση με τις διαθέσιμες εναλλακτικές: «Έχουμε να κάνουμε με ήπιες μορφές ενέργειας, οι οποίες δεν καταστρέφουν το τοπίο όπως τα λιγνιτωρυχεία ή άλλες μορφές εκμετάλλευσης ενέργειας. Έχουμε να κάνουμε με μία διαδικασία η οποία μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή και δεν υποβαθμίζονται οι περιοχές όπως έχουν υποβαθμιστεί ως τώρα στην Μεγαλόπολη ή πάνω στη Βόρεια Ελλάδα, περιοχές οι οποίες προσομοιάζουν με έρημο από την εκμετάλλευση του λιγνίτη. Όλα αυτά θα πρέπει να αναλυθούν προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευθούμε [τις μορφές αυτές ενέργειας] με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τηρώντας βεβαίως όλες τις περιβαλλοντικές διαδικασίας, προκειμένου να αποκτήσουμε καθαρή ενέργεια, μια ενέργεια η οποία δεν προσβάλει το περιβάλλον και παράλληλα μας δίνει, σαν χώρα, μια τεράστια δυνατότητα να κάνουμε την απεξάρτησή μας σε περιόδους που είναι πολύ κρίσιμες για την ανθρωπότητα.»
 • Στο 13:42 για την ενεργειακή ανεξαρτησία: «Αναλογιστείτε τι έγινε με τη διαδικασία της Ουκρανίας και την εκτόξευση των τιμών ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Μια αυτοδύναμη διαδικασία παραγωγής ενέργειας μέσα στον Ελληνικό χώρο με αιολικά πάρκα, αλλά και φωτοβολταϊκά συστήματα, είναι η πιο καλή περίπτωση που μας αποδεσμεύει και από εξαρτήσεις που έχουμε σαν κράτος, σαν έθνος»

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του Επιπυραγού του ΠΣ κ. Α. Κούκουζα

Στο videο με την ομιλία του κ.Κούκουζα που έχει αναρτηθεί παραπάνω, ο κ. Κούκουζα, μεταξύ άλλων, για τα ακόλουθα θέματα:

 • Στο 01:32 για το ότι δεν υπάρχει συσχέτιση δασικών πυρκαγιών και αιολικών πάρκων: «Εκπροσωπώντας του Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς του Πυροσβεστικού σώματος, θέλουμε να μιλήσουμε καθαρά επιχειρησιακά. Για να προλάβω, διότι σίγουρα θα υπάρχει σχετική απορία, για εμάς ως πυροσβέστες, και με βάση τα στατιστικά δεδομένα που έχουμε, δεν προκύπτει κάποια αιτιώδης διασύνδεση μεταξύ των δασικών πυρκαγιών και της δημιουργίας των αιολικών πάρκων»
 • Στο 05:09 για τις δυνατότητες που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα στο Πυροσβεστικό Σώμα: «Τα αιολικά πάρκα προσφέρουν κάποιες υποδομές για εγκατάσταση σταθερών συσκευών τηλεπισκόπησης πολλαπλών δυνατοτήτων, κάμερες κλπ. μετεωρολογικών σταθμών, σταθμών αυτόνομων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό ενισχύει για εμάς την ικανότητα έγκαιρης ανίχνευσης πιθανών εστιών πυρκαγιάς, επιτρέποντας ταχύτερη αντίδραση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης με επίδραση σε όλα στα στάδια της πυροσβεστικής επιχείρησης»
 • Στο 07:14, πιο αναλυτικά για το πώς τα αιολικά πάρκα μπορούν να βοηθούν τους πυροσβέστες: «Πέραν των πληροφοριών που λαμβάνουμε από χερσαίους ή εναέριους πόρους, πέραν της πληροφορίας που λαμβάνουμε από δορυφορικά δεδομένα, σίγουρα η πληροφορία που θα λαμβάνουμε από τη χρήση των μέσων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να εγκατασταθούν στα αιολικά πάρκα, είναι πάρα πολύ σημαντική. Για εμάς, ο χώρος όπου είναι εγκατεστημένα τα αιολικά πάρκα μας προσφέρει δυνατότητα να εγκαταστήσουμε εκεί, σε χώρο παράπλευρο, το επιχειρησιακό μας κέντρο, το γνωστό Όλυμπος, και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρονται από το αιολικό πάρκο»
 • Στο 08:45 για τη δυνατότητα εγκατάστασης υδατοδεξαμενών στα αιολικά πάρκα: «Η εγκατάσταση λοιπόν υδατοδεξαμενών είναι κάτι που πάντοτε μας ενδιαφέρει, πάντοτε αναζητούμε σημεία κρίσιμα και σημαντικά ώστε να κερδίσουμε χρόνο κατά την υδροληψία και σίγουρα τα αιολικά πάρκα είναι μια σημαντική επιλογή που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε για να να τοποθετήσουμε πλησίον υδατοδεξαμενές, που θα ανανεώνεται συνεχώς το νερό τους ώστε να διατίθεται στα πυροσβεστικά οχήματα ή ακόμα και στα εναέρια μέσα»
 • Στο 10:21 για το ρόλο του οδικού δικτύου των αιολικών πάρκων: «Η ανάγκη για συντήρηση των αιολικών πάρκων οδηγεί όχι μόνο στη δημιουργία νέου οδικού δικτύου στις δασικές περιοχές αλλά και στη βελτίωση του υφιστάμενου, διευκολύνοντας τη πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε σημεία δύσβατα και απομακρυσμένα ευκολότερα σε σχέση με το να μην υπήρχε κάποιο δίκτυο εντελώς….»
 • Στο 10:45 για τη χρησιμότητα των αιολικών πάρκων σε επιχειρήσεις με ελικόπτερα: «Αυτό που μπορούμε να πούμε ότι ένα αιολικό πάρκο είναι χρήσιμο και για τις περιπτώσεις heli-landing, δηλ. ελικοπτέρων που χρησιμοποιούμε σε πυροσβεστικές επιχειρήσεις για μεταφορά προσωπικού και εξοπλισμού ή ακόμα και εγκλωβισμένων ή τραυματισμένων …»

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Μπορείτε να δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου ΕΔΩ