Δελτίο Τύπου για την Ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ για τη νέα πραγματικότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Eletaen Team 6 Μαρτίου, 2017

Δελτίο Τύπου για την Ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ για τη νέα πραγματικότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Αθήνα 06/03/2017

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία και ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 η Ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, ΕΛΕΤΑΕΝ για τις Προκλήσεις και Προοπτικές της νέας αγοράς ηλεκτρισμού. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης Verde.Tec στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας και μεταδόθηκε ζωντανά από το portal Energypress.

Η πρώτη συνεδρία είχε ως θέμα “Σχεδιασμός για τη νέα αγορά και την ενίσχυση των ΑΠΕ”, ο οποίος παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Μάρκου, τον κ. Διονύσιο Παπαχρήστου εκ μέρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και τον κ. Μιχάλη Φιλίππου, Πρόεδρο και Δ/νοντα Σύμβουλο του ΛΑΓΗΕ. Συμμετείχαν με εισηγήσεις ο Καθηγητής Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος του REN21, ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ και πρώτος πρόεδρος της ΡΑΕ Παντελής Κάπρος και ο κ. Σάββας Σεϊμανίδης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ΑΠΕ (EREF). Τη συζήτηση συντόνισε ο πρώην Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου

H δεύτερη συνεδρία είχε ως θέμα “Προοπτική των αιολικών επενδύσεων στο νέο πλαίσιο”. Εκτός των κ.κ. Παπαχρήστου και Σεϊμανίδη που συμμετείχαν, εισηγήθηκαν ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Αθανάσιος Δραγούμας, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου εκ μέρους της ENEL Green Power, ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος εκ μέρους της ΕΝΤΕΚΑ και ο κ. Κώστας Κατώπης εκ μέρους της Gamesa Energy Hellas. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Θοδωρής Παναγούλης, αρχισυντάκτης του Energypress.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν άνω των 250 ατόμων μεταξύ των οποίων ο πρώην Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Καθηγητής κ. Κ. Μαθιουδάκης, ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ κ. Μ. Παπαδόπουλος, ο πρώην επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ κ. Α. Γκαρής, ο Πρόεδρος του ΕΣΜΥΕ κ. Κ. Βασιλικός και ο πρώην επικεφαλής του ΔΕΣΜΗΕ κ. Ι. Θεοδωρακόπουλος.

Με την πραγματοποίηση της επιτυχημένης αυτής ημερίδας, στόχος της ΕΛΕΤΑΕΝ ήταν η ανάδειξη των ζητημάτων επικαιρότητας που απασχολούν τον κλάδο των ΑΠΕ που είναι:

  • Η ταχεία ολοκλήρωση και εφαρμογή του νέου πλαισίου για τις μόνιμες δημοπρασίες για την ενίσχυση των ΑΠΕ. Οι δημοπρασίες πρέπει να διέπονται από σταθερό και διαφανές πλαίσιο, να μην είναι τεχνολογικά ουδέτερες, να περιλαμβάνουν γεωγραφική διαφοροποίηση και διαφοροποίηση ανά μέγεθος και είδος των αιολικών επενδύσεων, το δε πρόγραμμά τους πρέπει να είναι καθορισμένο και εκ των προτέρων ανακοινωμένο έως το τέλος του 2020.
  • Η επιτάχυνση της προώθησης και ολοκλήρωσης του νέου σχεδιασμού της ηλεκτρικής αγοράς ώστε να αποσαφηνισθούν χωρίς καθυστέρηση οι κανόνες εντός των οποίων θα κληθούν να λειτουργήσουν τα νέα αιολικά πάρκα.
  • Η προσαρμογή στο νέο πλαίσιο των δημοπρασιών της αδειοδοτικής διαδικασίας και των ποικίλων απαιτήσεων που υφίστανται σήμερα.

Μετά το πέρας της ημερίδας, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Γιάννης Τσιπουρίδης δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς από την απήχηση της ημερίδας μας και την συμμετοχή του κόσμου. Το υψηλό επίπεδο των εισηγητών και η ποιότητα και σαφήνεια του επιστημονικού διαλόγου αποτελεί εγγύηση ότι τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε η χώρα μας να μεγιστοποιήσει το όφελος από τη χρήση των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτών των εγχώριων, καθαρών, ανεξάντλητων πηγών ενέργειας, που μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το βασικό θεμέλιο της ανάπτυξης της εθνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, την ασπίδα μας για την αναχαίτιση της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής και την εγγύηση για ένα βιώσιμο μέλλον για τις επερχόμενες γενιές.»

 

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα στο ακόλουθο link

https://eletaen.gr/imerida-eletaen-03-03-2017-mec-paianias/