Άρθρο του Π. Παπασταματίου στην εφημερίδα “REAL” : “Χρειαζόμαστε πιο πολλά αιολικά πάρκα για χαμηλότερο κόστος ρεύματος” Eletaen Team 20 Μαρτίου, 2022

Άρθρο του Π. Παπασταματίου στην εφημερίδα REAL : Χρειαζόμαστε πιο πολλά αιολικά πάρκα για χαμηλότερο κόστος ρεύματος

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Παπασταματίου παραχώρησε άρθρο με θέμα “Χρειαζόμαστε πιο πολλά αιολικά πάρκα για χαμηλότερο κόστος ρεύματος”, στην εφημερίδα «REAL» της Κυριακής 20 Μαρτίου 2022.

Ο κ. Παπασταματίου αναφέρεται στη ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση του ρεύματος οι οποίες πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως τονίζει, η πιο αποτελεσματική και μόνιμη λύση είναι να αντικαταστήσουμε γρήγορα τους ακριβούς εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους με φθηνή εγχώρια ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή είναι η ενέργεια που παράγεται από αιολικά πάρκα και τις άλλες ανανεώσιμες πηγές.

Ο κ. Παπασταματίου παραθέτει αναλυτικά τα στοιχεία, και εξηγεί πως επειδή τα αιολικά πάρκα έχουν χαμηλό και σταθερό κόστος ρεύματος, προσφέρουν διπλό οικονομικό όφελος στον Έλληνα καταναλωτή:

1. Δημιουργούν οικονομικό πλεόνασμα υπέρ των καταναλωτών. Το πλεόνασμα οφείλεται στη διαφορά μεταξύ (α) της τιμής στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (δηλ. στο χρηματιστήριο ενέργειας) που βαρύνει τους καταναλωτές και που είναι υψηλή εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων, και (β) του σταθερού χαμηλού κόστους της αιολικής ενέργειας στο οποίο αμείβονται τα αιολικά πάρκα. Η διαφορά αυτή επιτρέπει στην Κυβέρνηση να μεταφέρει πόρους στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) από το οποίο επιδοτεί τους λογαριασμούς. Δηλαδή η «Πίστωση ΤΕΜ» που βλέπουμε στους λογαριασμούς μας, υπάρχει χάρη στα αιολικά πάρκα.

Τον Οκτώβριο 2021 (τελευταίος μήνας για τον οποίο υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία), το οικονομικό πλεόνασμα που δημιούργησαν με αυτό τον τρόπο τα αιολικά πάρκα ήταν 114 εκατ. ευρώ.

2. Τα αιολικά πάρκα όχι μόνο παράγουν πολύ πιο φθηνά από την τιμή στη χονδρική αγορά, αλλά ταυτόχρονα -μαζί και με τις άλλες ανανεώσιμες- μειώνουν αυτή την τιμή. Έτσι ο καταναλωτής πληρώνει λιγότερα για το συνολικό του ρεύμα. Αυτό συμβαίνει διότι, επειδή ο άνεμος και ο ήλιος είναι δωρεάν, οι ανανεώσιμες οδηγούν κάθε ώρα σε σβήσιμο τις ακριβότερες συμβατικές μονάδες παραγωγής.

Δείτε το άρθρο του κ. Παπασταματίου σε pdf ΕΔΩ

Δείτε το infographic για το διπλό όφελος από την Αιολική Ενέργεια ΕΔΩ.