Άρθρο του Π. Παπασταματίου στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική”:
“Φθηνή ενέργεια είναι η πράσινη ενέργεια”
Eletaen Team 24 Ιουνίου, 2022

Άρθρο του Π. Παπασταματίου στην εφημερίδα Ναυτεμπορική:
Φθηνή ενέργεια είναι η πράσινη ενέργεια

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Παπασταματίου παραχώρησε άρθρο με τίτλο: “Φθηνή ενέργεια είναι η πράσινη ενέργεια, στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική”, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022.

Ο Π. Παπασταματίου στο άρθρο του αναφέρεται στο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και επιδεινώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το οποίο ανέδειξε την ανάγκη για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που κατέχει πλέον την πρώτη θέση στην ενεργειακή ατζέντα της Ευρώπης. Όπως τονίζει όμως, ο στόχος δεν είναι αρκετός. Η στρατηγική πρέπει να είναι να απεξαρτηθούμε γενικά από τα ορυκτά καύσιμα και να επιταχύνουμε συνολικά  προς τρόπους παραγωγής ρεύματος, πιο φθηνών και πιο φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή παραμένει η Νο.1 απειλή για τον πλανήτη.

Η μόνιμη λύση για την ενεργειακή και την περιβαλλοντική κρίση είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μια χώρα όπως η Ελλάδα με πλούσιο άνεμο και ήλιο, μπορεί να βρεθεί πρωτοπόρος στην προσπάθεια ενεργειακής ανεξαρτησίας και αυτονομίας της Ευρώπης και να γίνει εξαγωγός ‘’πράσινου’’ ηλεκτρισμού. Φθηνή ενέργεια είναι η πράσινη ενέργεια: η αιολική, μαζί με την ηλιακή, είναι η φθηνότερη μορφή παραγωγής ενέργειας με σταθερό κόστος παραγωγής που δεν εξαρτάται από τις γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν.

Στη συνέχεια το άρθρο απαντά στο εύλογο ερώτημα που προκύπτει: Αφού η αιολική ενέργεια είναι φθηνή, με σταθερό κόστος, καθαρή και εγχώρια, τότε γιατί το 2021 κάλυψε μόνο το 19% περίπου της εγχώριας κατανάλωσης ρεύματος; Η απάντηση αναλύεται στο άρθρο και περιλαμβάνει τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν τα οποία είναι η γραφειοκρατία, η υπερβολική αντίδραση που δεν είναι ανάλογη προς τις πραγματικές επιπτώσεις των έργων και οι γενικοί αφορισμοί και οι εκτεταμένοι αποκλεισμοί θέσεων για εγκατάσταση αιολικών πάρκων χωρίς μελέτη ή τεκμηρίωση.

Δείτε το άρθρο του κ. Παπασταματίου σε pdf ΕΔΩ.