Άρθρο Π. Παπασταματίου – Ε. Καρρά στο αφιέρωμα worldenergynews.gr : Η ενεργειακή κρίση ως ευκαιρία για εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία Eletaen Team 20 Οκτωβρίου, 2022

Άρθρο Π. Παπασταματίου – Ε. Καρρά στο αφιέρωμα worldenergynews.gr : Η ενεργειακή κρίση ως ευκαιρία για εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022

Άρθρο με τίτλο: “Η ενεργειακή κρίση ως ευκαιρία για εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία” στο αφιέρωμα του ειδησεογραφικού portal worldenergynews.gr παραχώρησαν ο ΓΔ της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου και η βοηθός ΓΔ, Γεωπεριβαλλοντολόγος, κα. Έφη Καρρά.

Στο άρθρο τους, τονίζουν πως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση πρέπει να λειτουργήσει ως ευκαιρία για καθολική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε ενέργεια πανευρωπαϊκά. Όπως τονίζουν: “Οι οικονομικές κρίσεις, οι πανδημίες, οι πόλεμοι, η πολιτική αστάθεια αποτελούν έκτακτα γεγονότα που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας. Ανέκαθεν, η αντιμετώπιση μιας κρίσης μπορεί να έχει διττή προσέγγιση: είτε εστιάζοντας στα αδιέξοδα που αυτή δημιουργεί, αντιμετωπίζοντάς τη ως τροχοπέδη, είτε μετατρέποντάς την σε ευκαιρία για αλλαγή, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεών της.

Κανείς δεν φανταζόταν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ούτε την έκταση των συνεπειών της, παρόλο  που σημάδια υπήρχαν και πριν την κήρυξη του πολέμου με την σταδιακή αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου από το καλοκαίρι του 2021. Όσον αφορά τον κλάδο της ενέργειας, ο πόλεμος αποκάλυψε τις συνέπειες της ενεργειακής εξάρτησης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Φάνηκε ότι η Ευρώπη καθυστέρησε την ενεργειακή μετάβαση και την ανάπτυξη των Α.Π.Ε, βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στο εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Η συγκεκριμένη κρίση λοιπόν πρέπει να λειτουργήσει ως ευκαιρία για καθολική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε ενέργεια πανευρωπαϊκά.”

Δείτε το άρθρο του κ. Παπασταματίου και της κας Καρρά στο worldenergynews.gr ΕΔΩ

Δείτε το άρθρο σε pdf ΕΔΩ