Άρθρο του Π. Παπασταματίου στο “Ενεργειακοί Διάλογοι”, έκδοση Μάρτιος 2016 Eletaen Team 20 Μαρτίου, 2016

Άρθρο του Π. Παπασταματίου στο Ενεργειακοί Διάλογοι, έκδοση Μάρτιος 2016

Άρθρο του Παναγιώτη Παπασταματίου, μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΕΤΑΕΝ, στις ειδικές εκδόσεις «Ενεργειακοί Διάλογοι» που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2016, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης, σε συνεργασία με το Energypress.

Η Ελλάδα έχει υστερήσει σημαντικά στο στόχο της Αιολικής Ενέργειας. Βρίσκεται στο 50% του στόχου για το 2014 και στο 28% του στόχου για το 2020. Ταυτόχρονα καλείται σήμερα να μεταρρυθμίσει το μηχανισμό στήριξης των Α.Π.Ε.. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στον κλάδο από το 1994.

Για την αλλαγή αυτή, η Ελλάδα καλείται να επιλύσει μια μεγάλη αντίφαση. Από 01/01/2016 οφείλει να εισάγει ένα πιο αγοραίο μηχανισμό στήριξης, χωρίς όμως να υπάρχει επί της ουσίας η αγορά στην οποία ο μηχανισμός αυτός θα ενσωματωθεί. Οι λεπτομέρειες και οι ακριβείς κανόνες ατής της νέας αγοράς ηλεκτρισμού θα γίνουν γνωστοί στο μέλλον. Όμως, οι άγνωστοι αυτοί κανόνες θα επηρεάσουν τα έσοδα των αιολικών πάρκων που θα ενταχθούν από τώρα στο νέο μηχανισμό στήριξης. Οι νέοι κανόνες όταν διαμορφωθούν, θα επιβάλουν στις Α.Π.Ε. υποχρέωση απευθείας πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στην αγορά, υποχρεώσεις εξισορρόπησης κλπ.

Κατεβάστε το άρθρο του Π. Παπασταματίου σε pdf