Άρθρο του Π. Παπασταματίου στην ΕΦΣΥΝ: “Αιολική Ενέργεια: Περιβαλλοντικό αγαθό και ενέργεια ελευθερίας” Eletaen Team 2 Ιουλίου, 2022

Άρθρο του Π. Παπασταματίου στην ΕΦΣΥΝ: Αιολική Ενέργεια: Περιβαλλοντικό αγαθό και ενέργεια ελευθερίας

Σάββατο, 2 Ιουλίου 2021

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Παπασταματίου παραχώρησε άρθρο με θέμα “Αιολική Ενέργεια: Περιβαλλοντικό αγαθό και ενέργεια ελευθερίας”, στην ειδική έκδοση «Επιχειρήσεις» της “Εφημερίδας των Συντακτών”.

Ο κ. Παπασταματίου αναφέρεται στην πρόταση για το Σχέδιο Δράσης REPowerEU, που ανακοίνωσε τον προηγούμενο Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία περιέχει μερικές σημαντικά προωθημένες πρόνοιες. Κατά το REPowerEU πρέπει να επιταχύνουμε στη μαζική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στο πράσινο υδρογόνο και στον εξηλεκτρισμό του ενεργειακού μας συστήματος, ώστε να οδηγηθούμε στην πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές των ακριβών και βλαβερών για το περιβάλλον ορυκτών καυσίμων, που σήμερα είναι υπεύθυνα για τα ¾ της κατανάλωσης ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπασταματίου στο άρθρο του, στη χώρα μας, η συνολική εγκατεστημένη αιολική ισχύς μέχρι τέλη του 2021 ήταν 4,5 GW. Ο θεσμοθετημένος ελάχιστος στόχος για το 2030 είναι αυτή τη στιγμή 7 GW. Ο στόχος αυτός, όμως, θα αυξηθεί σημαντικά στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που πρόκειται να ανακοινωθεί, προκειμένου η χώρα μας να συνεισφέρει περισσότερο, με τον φυσικό πλούτο που διαθέτει, στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία, εγκαταλείποντας κακές πολιτικές και διοικητικές πρακτικές του παρελθόντος.

Δείτε το άρθρο του κ. Παπασταματίου σε pdf ΕΔΩ.