Άρθρο του Π. Λαδακάκου στο αφιέρωμα worldenergynews.gr: “Πώς οι Α.Π.Ε. μπορούν να διασφαλίσουν ενεργειακή ανεξαρτησία” Eletaen Team 10 Ιουνίου, 2022

Άρθρο του Π. Λαδακάκου στο αφιέρωμα worldenergynews.gr: Πώς οι Α.Π.Ε. μπορούν να διασφαλίσουν ενεργειακή ανεξαρτησία

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022

Άρθρο με τίτλο: “Πώς οι Α.Π.Ε. μπορούν να διασφαλίσουν ενεργειακή ανεξαρτησία” στο αφιέρωμα του ειδησεογραφικού portal worldenergynews.gr παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος.

Ο κ. Λαδακάκος στο άρθρο του τονίζει πως η επιτάχυνση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τίθεται σε προτεραιότητα λόγω της ανάγκης για ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και για σταθερές τιμές ενέργειας. Η ανάγκη αυτή έχει αναδειχθεί έντονα από την ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2021 και επιβαρύνθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει μεταξύ άλλων πως η στρατηγική δεν πρέπει να περιορίζεται στο πώς θα απεξαρτηθούμε μόνο από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά θα πρέπει να προωθεί την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα γενικά, διότι όσο οι οικονομίες μας παραμένουν εξαρτημένες από τα ορυκτά καύσιμα, τίποτα δεν διασφαλίζει ότι η σημερινή κρίση δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει:

“Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει βεβαίως τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των Α.Π.Ε. Στην Ελλάδα το 2021, ο ηλεκτρισμός που καταναλώθηκε προήλθε, περίπου, κατά 20% από αιολικά πάρκα και κατά 10% από φωτοβολταϊκά. Αυτό το 30% δεν είναι μικρό αλλά απέχει σημαντικά από όσο θα μπορούσαμε να έχουμε με βάση το διαθέσιμο δυναμικό και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αν τα προηγούμενα χρόνια είχαμε εγκαταστήσει περισσότερα αιολικά πάρκα, σήμερα η εξάρτηση θα ήταν πολύ μικρότερη και το ρεύμα φθηνότερο. Γραφειοκρατία, λαϊκισμός και πολιτική ατολμία φρενάρουν διαχρονικά αυτή την προοπτική και αυτό τώρα αποβαίνει σε βάρος της οικονομίας και των καταναλωτών.”

Δείτε το άρθρο του Π. Λαδακάκου στο worldenergynews.gr ΕΔΩ

Δείτε το άρθρο σε pdf ΕΔΩ