Αιολική ενέργεια, περιβάλλον και ασφάλεια στο REPοwerEU Eletaen Team 9 Ιουνίου, 2022

Αιολική ενέργεια, περιβάλλον και ασφάλεια στο REPοwerEU

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022

Άρθρο του κ. Παναγιώτη Παπασταματίου και της κας. Έφης Καρρά με τίτλο ” Αιολική ενέργεια, περιβάλλον και ασφάλεια στο REPοwerEU” αναρτήθηκε στο newsroom του esgstories.gr, στις 8 Ιουνίου 2022 .

Στο άρθρο αναλύεται το Σχέδιο Δράσης REPowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του οποίου στόχος είναι η πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που θα οδηγήσει στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Κρίσιμο στοιχείο του Σχεδίου είναι η μαζική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο εξηλεκτρισμός του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης. Σήμερα, μόνο το ένα τέταρτο της ενέργειας που καταναλώνουμε στην Ευρώπη είναι ηλεκτρική. Τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης κατανάλωσης. Η ΕΕ θέλει το 75% του ενεργειακού συστήματος να λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια έως το 2050.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στο άρθρο: ” Με το REPowerEU, η ΕΕ θέλει να αυξήσει την εγκατεστημένη αιολική ισχύ από 190 GW σε τουλάχιστον 480 GW έως το 2030. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια σημαντική απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των αιολικών πάρκων. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει την αλλαγή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:

Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα θεωρείται πλέον ότι είναι υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος και ότι υπηρετούν την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.

Δείτε το δημοσίευμα του ESG stories ΕΔΩ

Δείτε το δημοσίευμα του ESG stories σε pdf ΕΔΩ