Άρθρο του Π.Λαδακάκου στο World Energy News: Ρεαλιστική η στόχευση της Ελλάδας να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας Eletaen Team 25 Απριλίου, 2024

Άρθρο του Π.Λαδακάκου στο World Energy News: Ρεαλιστική η στόχευση της Ελλάδας να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Άρθρο του Προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Π. Λαδακάκου φιλοξενήθηκε στο αφιέρωμα της World Energy News με τίτλο: “Η Πράσινη Μετάβαση
μετά την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία”, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024.

Όπως αναλύεται στο άρθρο, η πολεμική σύγκρουση λειτούργησε αφυπνιστικά για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης. Η στροφή του δυτικού κόσμου στις ΑΠΕ αναδείχθηκε ως η μόνη ορθή επιλογή. Πρόσθετες πρωτοβουλίες, όπως το Wind Power Package, δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις έχουν κατανοήσει τη στρατηγική αξία της αιολικής ενέργειας και την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της αιολικής βιομηχανίας της Ευρώπης.

Όμως, υπάρχουν πολλές προκλήσεις, οι οποίες έδρασαν αντίρροπα στη γρηγορότερη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας (π.χ. έκρηξη πληθωρισμού, διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες κλπ). Γενικότερα, η ενεργειακή μετάβαση περιέχει τεράστιες προκλήσεις. Για αυτό οι πρωτοβουλίες της Ευρώπης Net Zero Industry Act και Critical Raw Materials Act είναι στρατηγικής σημασίας και γενικά σε σωστή κατεύθυνση αλλά στις λεπτομέρειες αυτών, κρύβονται σημαντικά θέματα π.χ. χρειάζεται προσεκτική διαχείριση των σχέσεων με την Ανατολή.

Η Ελλάδα, σε αυτά τα νέα δεδομένα, μπορεί και πρέπει να βρει νέο ρόλο. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να εξελιχτεί σε ένα σημαντικό παίχτη στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Να εφαρμόσει μια φιλόδοξη βιομηχανική πολιτική πέρα από δόγματα και εμμονές. Να στοχεύει να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας. Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν θα έρθει από μόνο του, αν δεν κάνουμε τον σωστό σχεδιασμό, δεν λάβουμε τις σωστές αποφάσεις και δεν τις εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα παρά το όποιο προσωρινό πολιτικό κόστος.

Δείτε το άρθρο του κ. Λαδακάκου στο World Energy News ΕΔΩ

Δείτε το άρθρο του κ. Λαδακάκου  σε pdf  ΕΔΩ