Άρθρο της Έφης Καρρά στο ESG Stories: Ο αιολικός κλάδος πρωτοστατεί στην ανάπτυξη βιώσιμων μεθόδων ανακύκλωσης Eletaen Team 30 Απριλίου, 2024

Άρθρο της Έφης Καρρά στο ESG Stories: Ο αιολικός κλάδος πρωτοστατεί στην ανάπτυξη βιώσιμων μεθόδων ανακύκλωσης

Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Άρθρο της Υπεύθυνης Βιωσιμότητας & Στρατηγικής Επικοινωνίας της ΕΛΕΤΑΕΝ κας. Έφης Καρρά για τον τρόπο με τον οποίο η αιολική ενέργεια υπηρετεί και τους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης: την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία, αναρτήθηκε στο εκτενές αφιέρωμα του esgstories.gr για τις πρακτικές ESG που ακολουθούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας (κατασκευές, προμήθεια, υποδομές).

Όπως τονίζεται στο άρθρο, η παραγωγή αιολικής ενέργειας αποτελεί μια φιλοπεριβαλλοντική δραστηριότητα με σημαντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, μέσω της παροχής φθηνής και καθαρής ενέργειας, αλλά και μέσω των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που πραγματοποιούν οι εταιρείες του κλάδου.

O ευρωπαϊκός αιολικός κλάδος έχει θέσει την βιωσιμότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής του ανάπτυξης εδώ και πολλά έτη. Ήδη το 85-90% του εξοπλισμού μιας ανεμογεννήτριας ανακυκλώνεται πλήρως και ο κλάδος επιδιώκει να πρωτοστατήσει στην προώθηση βιώσιμων μεθόδων ανακύκλωσης σύνθετων υλικών, υλικών που βρίσκονται κυρίως στα πτερύγια, προωθώντας λύσεις και εφαρμόζοντας νέες πρωτοβουλίες:

  • Το 2020 η ευρωπαϊκή ένωση αιολικής ενέργειας  WindEurope υιοθέτησε και ανακοίνωσε τη θέση της για την προώθηση της  κυκλικής οικονομίας για τα πτερύγια των παλιών ανεμογεννητριών που αποσύρονται.
  • Για να επιταχυνθεί η κυκλικότητα, ο αιολικός κλάδος έχει ζητήσει την απαγόρευση της υγειονομικής ταφής σύνθετων υλικών (όπως αυτά που υπάρχουν στα πτερύγια ανεμογεννητριών) σε ολόκληρη την Ευρώπη έως το 2025.
  • Αυτό σημαίνει ότι η αιολική βιομηχανία δεσμεύεται είτε να επαναχρησιμοποιεί, είτε να ανακυκλώνει, είτε να ανακτά το 100% των παροπλισμένων πτερυγίων.
  • Η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία δεσμεύεται επίσης να μη στέλνει παροπλισμένα πτερύγια σε τρίτες χώρες όταν υιοθετηθεί η προτεινόμενη απαγόρευση ταφής το 2025.
  • Δεσμεύεται επίσης να συμβάλλει στην ανάπτυξη κατάλληλων μεθόδων μέτρησης και αναφορών  για τους όγκους των επεξεργασμένων αποβλήτων προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια της διαδικασίας.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στη “Urban Blades”, την πλέον πρόσφατη ελληνική προσπάθεια να καταστεί ο αιολικός κλάδος ακόμα πιο βιώσιμος. Μέσω της πρωτοβουλίας Urban Blades, η ΕΛΕΤΑΕΝ σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία Urban Innovations προωθεί την αξιοποίηση παλιών πτερυγίων από αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, για την κατασκευή προϊόντων αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, ζαρντινιέρες, στάσεις λεωφορείων, info kiosk κ.α) και επίπλων προσεγμένου σχεδιασμού. Με τον τρόπο αυτό, η αιολική ενέργεια ανακυκλώνεται, επαναχρησιμοποιείται και επιστρέφει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην κοινωνία μετά το τέλος ζωής των αιολικών πάρκων.

Δείτε το δημοσίευμα του ESG stories ΕΔΩ

Δείτε το δημοσίευμα του ESG stories σε pdf ΕΔΩ