Άρθρο της Ε. Καρρά στο ESG Stories: Η σημασία των κριτηρίων ESG στις αιολικές επιχειρήσεις Eletaen Team 18 Δεκεμβρίου, 2024

Άρθρο της Ε. Καρρά στο ESG Stories: Η σημασία των κριτηρίων ESG στις αιολικές επιχειρήσεις

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2024

Άρθρο της Υπεύθυνης Βιωσιμότητας & Στρατηγικής Επικοινωνίας της ΕΛΕΤΑΕΝ κας. Έφης Καρρά  φιλοξένησε το αφιέρωμα της ιστοσελίδας esgstories.gr σχετικά με τις  προκλήσεις και τις προσδοκίες για το 2025 των εταιρειών γύρω από το ESG και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Ε. Καρρά με το άρθρο της αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ενσωμάτωσης κριτηρίων ESG από όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια και χρηματοδοτικά εργαλεία, να χαίρουν κοινωνικής αποδοχής και να έχουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Όπως τονίζει οι αιολικές επιχειρήσεις είναι έντονα ευαισθητοποιημένες και πληρούν κατά κάποιο τρόπο εξ ορισμού- τα  κριτήρια που αφορούν το περιβάλλον και την κοινωνία, και επιπλέον καταγράφουν σημαντικές επιδόσεις και στην εταιρική διακυβέρνηση.

Στον πυλώνα περιβάλλον, ο ρόλος τους είναι διπλός, καθώς αφενός παράγουν καθαρή ενέργεια, με αποτέλεσμα την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά επιπλέον εκτελούν έργα αποκατάστασης και αναδάσωσης, στις περιοχές που δραστηριοποιούνται. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως, τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα εξοικονόμησαν σε ένα έτος τόσες εκπομπές CO2 όσες εκπέμπονται από το 82% των επιβατηγών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα. Η εξοικονόμηση αυτή ισοδυναμεί, από άποψης CO2, με 12,7 εκατ. στρέμματα δάσους, φυτεμένα με πάνω από 570 εκατ. δέντρα. Επιπροσθέτως χάρη στα αιολικά πάρκα έχουν αναδασωθεί ή έχουν εκτελεστεί ισοδύναμα δασοτεχνικά έργα που ισοδυναμούν σε πάνω από 31.000 στρέμματα δάσους.

Στον πυλώνα κοινωνία, οι εταιρείες που αναπτύσσουν αιολικά πάρκα, υλοποιούν δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην εκάστοτε περιοχή, και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας για τους πολίτες. Παράλληλα, οι αιολικές επιχειρήσεις παρέχουν φθηνή και καθαρή  ενέργεια στο κοινωνικό σύνολο, καθώς επίσης ανταποδίδουν στους καταναλωτές και τους δήμους το 3% του τζίρου τους ως οικονομικό όφελος ανταποκρινόμενες έτσι και στα κοινωνικά κριτήρια του ESG. Μάλιστα, το ετήσιο ποσό που αποδίδεται σε καταναλωτές και δήμους από τα αιολικά πάρκα που λειτουργούσαν το 2023 είναι 29 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, τα 5.326MW αιολικών πάρκων που λειτουργούσαν το πρώτο εξάμηνο του 2024, παρήγαγαν περίπου 6 ΤWh καθαρής ενέργειας στην χώρα μας. Η ενέργεια αυτή, αντιστοιχεί στην ηλεκτρική κατανάλωση περίπου 2,7 εκατ. ελληνικών νοικοκυριών.

Τέλος, αναφορικά με τον πυλώνα της εταιρικής διακυβέρνησης τονίζεται πως η εφαρμογή ηθικών επιχειρηματικών πρακτικών και η ενσωμάτωση βιώσιμων στρατηγικών αποτελούν βασικά συστατικά μιας σωστής εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και προσελκύονται επενδυτές. Οι επενδύσεις ΑΠΕ, είναι επενδύσεις μεγάλου κόστους, η υλοποίηση των οποίων απαιτεί υψηλά κεφάλαια και πολλές φορές είναι οι ίδιοι οι επενδυτές οι οποίοι πιέζουν προς μια ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης και καταλήγει ότι πλέον ο ελληνικός αιολικός κλάδος είναι εξοικειωμένες με την έννοια του ESG και επιδιώκει μια διαφανή εταιρική διακυβέρνηση.

Δείτε το δημοσίευμα του ESG stories ΕΔΩ

Δείτε το δημοσίευμα του ESG stories σε pdf ΕΔΩ