Ανακοίνωση: Καμία συσχέτιση πυρκαγιών και ανεμογεννητριών Eletaen Team 18 Ιουλίου, 2023

Ανακοίνωση: Καμία συσχέτιση πυρκαγιών και ανεμογεννητριών

Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023

Από χθες τα στελέχη της πυροσβεστικής, των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και της αυτοδιοίκησης, εθελοντές και απλοί πολίτες δίνουν τη μάχη ενάντια σε πολλαπλά μέτωπα δασικών πυρκαγιών στην πατρίδα μας και ιδίως την Αττική, την Κορινθία και τη Βοιωτία. Τις στιγμές αυτές οι σκέψεις όλων μας είναι στις προσπάθειές τους, στην αγωνία των συμπολιτών μας που πλήττονται και στο περιβάλλον που καταστρέφεται.

Για άλλη μια φορά όμως, εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας που, με αισχρά υπονοούμενα, προσπαθούν συκοφαντικά να συσχετίσουν τις πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες.

Επαναλαμβάνουμε:

  1. Ανεμογεννήτριες, όπως και πολλά άλλα είδη εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, επιτρέπεται νομίμως να εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις με όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Επομένως δεν υπάρχει κανένα κίνητρο πυρκαγιάς ή «αποχαρακτηρισμού» της δασικής έκτασης όπως φαντάζονται μερικοί.
  2. Αντιθέτως, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης από πυρκαγιά ή άλλη αιτία δυσκολεύει, και δεν διευκολύνει, την αδειοδότηση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Η καμένη έκταση κηρύσσεται αυτόματα αναδασωτέα και η υπό αδειοδότηση εγκατάσταση υποχρεούται σε αυξημένες μελέτες, μέτρα και δράσεις προστασίας, παράλληλα με τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης που, ούτως ή άλλως, υποχρεούται να εκτελέσει.
  3. Η περίπτωση της Καρυστίας όπου υπάρχει ικανή συγκέντρωση εγκατεστημένων και υπό αδειοδότηση ανεμογεννητριών, είναι χαρακτηριστική: όλες οι εστίες των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 20 έτη, είναι έξω από περιοχές ανεμογεννητριών. Και εκεί, όπως και σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανεμογεννητριών και πυρκαγιών. Για την περίπτωση της Καρυστίας μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.clima21.gr/energeia/ape/aioliki-energeia-kai-pyrkagies-mia-apolytos-anypostati-kai-sykofantiki-syschetisi/

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στους ακόλουθους συνδέσμους: