Καμία συσχέτιση ανεμογεννητριών και δασικών πυρκαγιών Eletaen Team 30 Μαΐου, 2024

Καμία συσχέτιση ανεμογεννητριών και δασικών πυρκαγιών 

 Μάρτιος 2024

Επειδή πολλά ψέματα ακούγονται για τις φωτιές και τα αιολικά, δείτε την αλήθεια με αριθμούς και δεδομένα.

Το σύνολο των αιολικών πάρκων που είναι εγκατεστημένα σε αναδασωτέες εκτάσεις – είτε εγκαταστάθηκαν πριν την πυρκαγιά είτε κάποια στιγμή μετά από αυτή- καταλαμβάνει κάτω από το 0,06% των εκτάσεων αυτών.

Καταρρίπτεται δηλαδή από τα δεδομένα, η ανακριβής υπόνοια που διακινείται στο διαδίκτυο ότι «όπου καίγεται μια έκταση, φυτρώνουν ανεμογεννήτριες».

Δείτε τη Mελέτη με την χωρική και ποσοτική ανάλυση των δεδομένων ΕΔΩ

Πέραν των ποσοτικών αυτών στοιχείων, μερικές βασικές αλήθειες είναι:

  • Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών επιτρέπεται, υπό όρους, εντός δασικών εκτάσεων σύμφωνα με το Σύνταγμα, το νόμο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν υπάρχει δηλαδή κανένας λόγος να καταστραφεί η δασική έκταση για να γίνει κάτι που ήδη επιτρέπεται.
  • Αντίθετα, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης από πυρκαγιά δυσκολεύει, αδειοδοτικά και κατασκευαστικά, την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και των συνοδών τους έργων και δεν προσφέρει πλεονέκτημα (οικονομικό, τεχνικό ή άλλο) κατά την κατασκευή ή τη λειτουργία.
  • Τα αιολικά πάρκα συμβάλλουν στην προστασία του τοπικού δασικού περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, στο κείμενο που τις Απαντήσεις σε Ερωτήσεις που ακολουθεί περιλαμβάνονται παραδείγματα όπου η οδοποιία των αιολικών πάρκων χρησιμοποιήθηκε για την κατάσβεση παρακείμενων πυρκαγιών.
  • Τα αιολικά πάρκα υποχρεούνται και εκτελούν αναδάσωση ίσης έκτασης με αυτή που καταλαμβάνουν ή ισοδύναμα δασοτεχνικά έργα σε περιοχές που υποδεικνύουν οι δασικές αρχές. Οι αναδασώσεις αυτές είναι επιπρόσθετες των αποκαταστάσεων των εδαφών στις θέσεις εγκατάστασής τους.

Δείτε την αλήθεια για 13 ερωτήσεις που κυκλοφορούν ΕΔΩ

Και δεν είμαστε μόνο εμείς. Στους ακόλουθους συνδέσμους μπορείτε να δείτε την αποκατάσταση της αλήθειας σε ορισμένες περιπτώσεις παραπληροφόρησης από τα Ellinika Hoaxes:

  • Εύβοια: Όχι, οι ανεμογεννήτριες ΔΕΝ «φύτρωσαν» μετά τις φωτιές του 2019 ΕΔΩ
  • Το εικονιζόμενο αιολικό πάρκο ΔΕΝ κατασκευάστηκε «στα καμένα» της βόρειας Εύβοιας ΕΔΩ
  • Εύβοια: Όχι, αυτά τα αιολικά πάρκα δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά μετά την πυρκαγιά του 2021 ΕΔΩ
  • Καίνε τα δάση για να μπουν ανεμογεννήτριες; ΕΔΩ

Για περισσότερες πληροφορίες, τεκμηρίωση και παλαιότερες ανακοινώσεις και άρθρα επισκεφθείτε την πρωτοβουλία ask4wind ΕΔΩ

Μπορείτε να κατεβάσετε το banner της ποσοτικής απεικόνισης ΕΔΩ