Οι πληθυσμοί των πουλιών δεν απειλούνται από τις ανεμογεννήτριες: Άρθρο στο ESGStories παρουσιάζει τα δεδομένα νέας μελέτης Eletaen Team 1 Ιουλίου, 2024

Οι πληθυσμοί των πουλιών δεν απειλούνται από τις ανεμογεννήτριες: Άρθρο στο ESG Stories παρουσιάζει τα δεδομένα νέας μελέτης

 

Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024

Άρθρο σχετικά με τις αιτίες θανάτωσης των πουλιών αναρτήθηκε στο newsroom του esgstories.gr, στις 01 Ιουλίου 2024.

Στο άρθρο παρατίθενται τα δεδομένα και τα αποτελέσματα διεθνούς μελέτης στην οποία συμμετείχε πλήθος επιστημόνων και ιδρυμάτων από χώρες από όλες τις Ηπείρους του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις αιτίες θανάτου μεγάλων μεταναστευτικών πτηνών (αρπακτικά, γύπες, πελαργοί, γερανοί), που οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα. Μόλις το 2% των διαπιστωμένων θανάτων των πουλιών οφείλεται σε κρούση με ανεμογεννήτριες.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα τηλεμετρίας, δηλαδή από πομπούς που τοποθετήθηκαν σε 4097 άτομα από 45 διαφορετικά είδη πτηνών. Τα δεδομένα θεωρούνται πολύ αντιπροσωπευτικά αφού καλύπτουν μια περίοδο 20 σχεδόν ετών (2003-2021) και μια ευρεία περιοχή των μεταναστευτικών διαδρόμων Αφρικής-Ευρασίας σε πάνω από 90 χώρες.

Ειδικά για τους γύπες, το ποσοστό θανατώσεων εξαιτίας λαθροθηρίας και δηλητηρίασης αυξάνεται δραματικά και ξεπερνάει το 58%. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Στη χώρα μας τα μεμονωμένα περιστατικά κρούσεων αυτών των πουλιών με ανεμογεννήτριες, λαμβάνουν συνήθως πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα σε σχέση με τις θανατώσεις από τις άλλες αιτίες που είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι για αυτά. Η αντίφαση αυτή δεν είναι περίεργη: οφείλεται στη συστηματική προσπάθεια ενοχοποίησης της αιολικής ενέργειας μέσω διασποράς fake news.

Τα δεδομένα της Διεθνούς Ένωσης για την προστασία της ορνιθοπανίδας (Birdlife International) ταιριάζουν με την καταγραφή των παραγόντων που απειλούν τα πτηνά, όπως δημοσιοποιούνται τακτικά από τη Birdlife International. Στην τελευταία αναφορά της η Birdlife International διαπιστώνει ότι για μόλις το 3,9% των απειλούμενων ειδών οι Ανανεώσιμες Πηγές περιλαμβάνονται στις απειλές τους. Αντιθέτως, η κλιματική αλλαγή συνιστά απειλή για το 34% των απειλούμενων ειδών. Ο τομέας που απειλεί τα περισσότερα απειλούμενα είδη παγκοσμίως είναι ο αγροτικός τομέας (73%).

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η επίθεση με ψεύδη στις ανεμογεννήτριες είναι διπλά ατυχής: Κατηγορεί άδικα μια τεχνολογία για κάτι που δεν φταίει (δηλ. τον κίνδυνο εξαφάνισης ειδών πτηνών), και μάλιστα κατηγορεί την τεχνολογία εκείνη που αντιμετωπίζει μια από τις απείρως πιο σημαντικές αιτίες που απειλούν τα πουλιά: την κλιματική αλλαγή.

Δείτε το δημοσίευμα του ESG stories ΕΔΩ

Δείτε το δημοσίευμα του ESG stories σε pdf ΕΔΩ